Ромите не работят, защото ги приемаме като различни, смята адвокат Хаджигенов

"Това чудовище сложи черна лепенка върху всички българи", заяви за "Здравей, България" журналистът Бетина Жотева във връзка с българина, който брутално ритна млада жена по стълбите на берлинска метростанция. 

По темата

У нас престъпността на белите якички е много по-страшна от няколкостотин роми. По-страшната престъпност не е тази, при която ще откраднат няколко кокошки на бабата, а тази в Министерския съвет”, заяви адвокат Николай Хаджигенов.

СНИМКИ НА НАПАДАТЕЛЯ ВИЖТЕ ТУК

Според него една от причината ромите да не работят е, защото българите ги разделят като различни.

"Ние трябва да ги интегрираме и образоваме", смята той. 

Жотева заяви, че няма нищо обидно в това да назовеш етническия произхода на някой човек. 

Продължава издирването на българина. Засега той е обявен за издирване на територията на федералната република. До българските власти не е идвала Европейска заповед за издирването му, твърдят от българското вътрешно министерство.

Както ви показахме в четвъртък, семейството му, което живее във варненския квартал „Максуда”, твърди, че не знае къде се намира Светослав. А българската гранична полиция няма данни той да е влизал в България през последните два месеца. Ако бъде признат за виновен за нанасяне на средна телесна повреда, българинът може да лежи от 2 до 5 години в германски затвор.

Темата е водеща и сред германските медии. Там се твърди, че четиримата участници в нападението са роднини и че вероятно са от България. Според вестник BZ извършителят и задържаният в понеделник са братя. Вероятно по-малкият брат е предупредил нападателя за опасността, като така му е помогнал да се укрие. В статиите се намеква, че по всяка вероятност публикуването на видеото е допринесло за изчезването на мъжа.

Във вестник Bild пък критикуват полицията, че е показала кадрите чак шест седмици след нападението и два дни, след като вестникът ги публикува. Германските органи на реда обаче отвръщат, че показването на кадри се прави само тогава, когато всички останали средства за намирането на нападателя са изчерпани.