Автошествие има в Бургас и Пловдив

По темата

Десетки таксиметрови шофьори излязоха на протестно автошествие в Пловдив и Бургас. Жълтите коли преминаха през най-натоварените улици, а водачите им негодуваха срещу високия патентен данък.

В Бургас настояха данък "такси", който тази година е 660 лева да бъде намален на 400. А разрешителното за упражняване на таксиметрова дейност да бъде издавано безплатно от общината.

„660 лева плюс 40 лева за разрешително. Това са много пари, при условие че вадим по 15-25 лева цял ден”, коментира шофьорът Иван Георгиев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ШОФЬОРИ В ПЛОВДИВ

„Такса „такси” е абсолютно противозаказонен. Плащаш го предварително - преди Нова година, за да можеш да работиш следващата година. Как може, в света няма такава такса предварително”, възмущава се Димчо Иванов.

Шофьорите се заканиха, че ако местният парламент не чуе исканията им, ще оставят града без таксиметрови услуги по празниците, а следващата стъпка е да бойкотират дейността на общинската фирма.

„Започваме на червени лампи по линиите на автобусите на цената на билета. Гражданите ще имат на всяка секунда превоз и да видим тогава „Бургасбус” какво ще прави с новата транспортна схема”, обясни Снежана Никова.

А в Пловдив над 500 таксиметрови шофьори от всички компании в града блокираха входовете и улицата зад семейния хотел на кмета на града – Иван Тотев. Протестът им е срещу по-викосия данък „такси”, който е в размер на 750 лв. Те настояват данъкът да бъде намален на 500 лв.

Николай Веляков излезе на протеста с 4-годишния си син. Мъжът от 10-години е в бранша и пресмята, че с новия налог ще фалира, защото разходите му драстично скачат. 

"За над 2500 е за година. Просто е невъзможно. За да си зареждаш гориво, да изкарваш пари и тези пари всичките да отиват за данъци . За теб да не остава нищо в буквалния смисъл. Все пак ние трябва да се грижим за семейства. Изнемогваме. Много от колегите, а и както лично аз съм си пуснал колата за продаване", казва таксиметровият шофьор Николай Веляков. 

"Никой не плаща данък предварително, но най-голямата гавра беше размерът на този данък - 750 лева. Сами направете сметката в София е 850 лева, но в София населението е около 2 милиона", обяснява Георги Ряпов, председател на Асоциацията за защита на таксиметровите водачи. 

Протестното шествие блокира централните булеварди, защото такситата се движеха с около 20 километра . Колоната стигна до хотела на кметската фамилия Тотеви. Такситата окупирлаха улицата за час и спряха движението. Някои от разярените таксиметрови водачи се опитаха да шурмуват хотела с намерение да открият кмета вътре.

От общината заявиха, че няма как да намалят данъка. Таксиметровите шофьори ще протестират пред местната управа. Готвят и национален протест пред парламента в София.

Репортери: Цеца Алексова и Благой Бекриев