Те помагат от разчистването на отломките от домовете до почистването на улиците

Доброволци в изпепеленото село Хитрино. На връх Коледа цяла бригада от съседно село помага за възстановяването след взривовете. Бригадата от доброволци идва от съседната община Никола Козлево. Решили са да работят по Коледа, за да могат жителите на Хитрино да посрещнат светлите празници по-лесно.

По темата

„Където е станало произшествието всички улици сме минали и сме изчистили. Където е необходимо и където ни кажат от община Хитрино, натам пренасочваме хората”, разказва Илхан Хюсеин, доброволец.

„Съпричастни сме към случилото се и ще помагаме, доколкото можем”, казва Джемил Азис, доброволец.

Доброволците помагат за всичко - от разчистването на отломките от домовете на хората до почистването на улиците. Помагат и да се разтоварят фургоните на останалите без покрив.

„Ние така сме решили. Няма да празнуваме. Да пренесем нещо на хората, които са пострадали. Съчувстваме им”, добавя Илхан Хюсеин, доброволец.

Четири дни, след като доброволците бяха пуснати в селото са разчистени най-пострадалите улици. Почти възстановена е и сградата на общината и администрацията се връща на работните си места.

„Аз съм много доволен от самата организация, и на колегите, и на обществеността, и на доброволческите организации. Дори аз не съм мислил, че за четири дни, ще можем да дадем такъв вид на центъра”, казва кметът на село Хитрино Нуридин Исмаил.

А от стария вид на центъра на селото няма и следа. Само обгорената празнична елха напомня какво е било преди 10 декември и за това, че е Коледа.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Нивелина Няголова