Прокуратурата се самосезира по случая

Източва ли се бюджетът за образование със списъци с несъществуващи ученици. Къде са те и как се прикриват отсъствия? Екип на „Здравей, България” направи разследване в училище в софийското село Хераково, а прокуратурата се самосезира след излъчването на репортажа.

Тодорка е на училище, съучениците й обаче ги няма. Те присъстват по документи и според отбелязаното в дневника. Така в празната класна стая преподаватели пишат оценки на ученици, които не познават, и дават дипломи на осмокласници, които не могат да четат. 

По темата

Училището е „Кирил и Методий” в село Хераково. Едно от многото български училища, които получават държавен бюджет от около 1400 лева за всеки ученик. По документи в училището има общо 75 ученици, повечето от които са от ромски произход. Според Свилена Петрова, бивша преподавателка там, реалните ученици са единици.

Екипът на „Здравей, Българи” реши да провери къде са учениците по документи. В продължение на няколко дни следи колко ученици влизат в училището и видя, че пристигат с две маршрутки – едната от София, а другата от „Божурище”. В двете бусчета имаше общо 17 деца.

Екипът на NOVA обаче не получи разрешение да влезе в класните стаи, но в часа по физкултура видя две деца. В учебно време някои от липсващите ученици играеха навън. Директорът на училището отрича практиката с двойното счетоводство на присъстващи ученици.

Последната проверка, която е правена от Регионалния училищен инспекторат, е от миналата учебна година. Тогава е установено, че има много липсващи ученици с неотразени в дневника отсъствия. Проверките на инспектората излизат на чисто, тъй като за отсъствията има бележки от лекар.

Така деца, които не ходят на училище, завършват основно образование със съмнителни знания. Продължават да се дават държавни бюджети от над 100 хиляди лева на училища, в които има съмнителен брой ученици.

„Трябва да има нова проверка по този случай. Децата трябва по принудителен начин да бъдат докарани в училище. Българската политическа класа обаче е изключително мека по отношение на тези прояви по някакви причини. Проблемите с образованието просто се неглижират”, на мнение е бившият просветен министър Сергей Игнатов.

Репортер: Глория Николова