Може ли това да ни навреди?

Грипната епидемия продължава да се разраства. Тя вече е обявена областите Монтана, Стара Загора, Перник, Пловдив, Габрово и в общините Хасково и Харманли. Предстои и Русенска област да обяви грипна епидемия. 

По темата

Трябва ли да лекуваме грип и настинка с антибиотик?

„Всеки един антибиотик, без да има бактериална инфекция, е ненужен за организма. Лекарят трябва да прецени дали се касае за бактериална или вирусна инфекция”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

„Вируса не можем да убием с антибиотик. Повишавайки имунната защита на пациента обаче, може да се справим с вирусната инфекция. Ако ние го направим преди да срещнем вируса, няма да срещнем грипа”, допълни тя.

„Симптомите при двете инфекции до голяма степен се припокриват. Именно това е работата на лекаря – да разграничи симптоматиката и да постави точната диагноза”, каза от своя страна доц. Цветан Велинов, началник на лабораторията на Александровска болница.

„Не трябва да се прави самолечение, а да се консултираме с лекар. Има голям риск от развитие на резистентност към лекарствата и това е естествен механизъм”, каза той.

„Когато един медикамент се прилага без нужда, тогава имаме само страничните ефекти от терапията, без да имаме ползите”, допълни д-р Николова.