Грипът разболява все повече хора

Коледната ваканция за учениците в цялата страна ще бъде удължена до 6 януари, включително, със заповед на министъра на образованието Меглена Кунева. 

По темата

Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата страна.

Учениците от всички училища трябва да се върнат в класните стаи на 9 януари, понеделник.

В община Благоевград удължиха до 11 януари ваканцията на учениците. Броят на заболелите от грип расте, но епидемия все още не е обявена. Очаква се такава да бъде обявена към края на седмицата.

От вчера грипна епидемия вече официално е обявена областите Монтана, Стара Загора, Перник, Пловдив, Габрово и в общините Хасково и Харманли, а от днес и в Русенска област.

Игри, почивка и по-малко учене. Така изглежда планът на всички ученици за следващите дни. Братята Андрей и Стефан вече знаят какво ще правят в дните, в които вместо в клас, ще бъдат у дома.

„Поканил съм по телефона и ще си празнувам рождения ден. Аз изобщо не съм знаел, че ще я удължат, но като разбрах, се зарадвах много”, казва Андрей.

„Ще играя, ще рисувам”, прави си планове Стефан.

Новината за удължената ваканция обаче изненада родителите. 

„Не може в последния момент, защото трябва да се привикат баби, дядовци. Така е много шокиращо за рдоителите”, възмущава се Атанаска Рашева.

А според лекарите удължаването на ваканцията дори е закъсняло. Почивката на учениците е трябвало да започне няколко дни преди Коледа заради многото болни деца.

„Наблюдаваме как хора, които вече са били болни, пак се разболяват. Няма траен имунитет”, обяснява д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Само вчера през кабинета й са минали 70 души. Някои от тях вече с усложнения на грип. Друга грешка е, че често болните се опитвали да изкарат грипа на крак.

„Колкото повече отлагаме да отидем на лекар, толкова по-тежки са последстивията за нас. Най-често се развиват вирусни и бактериални пневмонии”, добавя д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Атаката на грипа започва с болки в гърлото. След това идва и висока температура с главоболие. Заради съветите на лекарите и предстоящите студове от образователното министерство са категорични - още два дни ваканция са задължителни.

А много родители вече търсят план Б за отглеждането на децата в следващите дни. Детски научни и образователни центрове вече се готвят за удължената ваканция.

„Сега ще реорганизираме и ще пуснем работилници, предвидени за нашите индивидуални посетители, които дават възможност за организация и дейности на различни теми, например, рециклиране на хартия и изготвяне на формички”, обяснява Весела Герчева – директор „Продажби и изложби”-Музейко.

Учениците в цялата страна трябва да се върнат в клас в понеделник.