Отворени за движение са проходите Петрохан, Шипка, Хаинбоаз и Айтоски

Снежната блокада на Североизточна България продължава. След 48 часа в плен на снега, леда и минусовите температури, основни пътни артерии в Североизточна България вече са проходими. Така твърдят от Пътната агенция.

В четири области се изпитват трудности в движението на автомобили - Разград, Добрич, Силистра и Шумен. Малко по-добра е обстановката в областите Русе и Търговище. В пет общини от област Шумен е обявено бедствено положение.

Някои пътища в региона могат да се пробият само с тежки роторни снегорини. Пътуваме от Шумен в опит да достигнем Разград. Пътят минава през полето, а там ураганните ветрове са безпощадни. И като говорим за преспи, ще ви покажа една от най-дълбоките - тук дебелината на снега е над 2 метра.

Въпреки това се намират хора, които смятат, че могат да минат с лек автомобил. Мисия невъзможна. След 3 дни снежна блокада днес село Струйно отново се показа изпод дебелия сняг. Пътят към Силистра през Хитрино е непроходим, а самата община обяви бедствено положение. Шофьорите, тръгнали към селото се отказаха по пътя.

Отворени за движение са проходите Петрохан, Шипка, Хаинбоаз и Айтоски. 

Затворени за движение остават проходите Ришки и Дюлински. 

СНИМКИ НА БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Силистра е в снежен капан, а община Кайнарджа е откъсната от света без комуникации. 

"Няма на кого да се жалвам. Всеки казва седи и чакай. Обадих се в АПИ – телефоните заети. Никой не можа да ми каже", разказва Георги Георгиев. 

По темата

"На 9-ти трябва да съм на работа в Норвегия, в Осло. Не можахме и до Русе да отидем. Сега не знам и аз какво да направя. Билетите бяха купени предварително", обяснява Йълдъз Сали. 

"Много водачи разчитат на автомобилите си, а не на предупрежденията. Създадоха много трудности на техниката", казва областният управител на Силистра Стоян Бонев. 

Постепенно се нормализира обстановката във Варна и областта. Южното платно на магистралата за Варна е проходимо, но проблемите остават в Добрич и региона. Най-проблемен за снегопочистващите машини се оказа пътят за Добрич. Към 20:30 часа днес без електрозахранване са по-малко от 60 населени места в областите Силистра, Добрич, Шумен и Варна, информираха от ЕНЕРГО-ПРО. 

А вятърът през целия ден не стихваше. Затова тръгваме с високопроходим автомобил към проблемния участък.

Каква е прогнозата за времето във Вашия регион може да видите ТУК

„То е невъзможно просто. Аз за това искам да ви заведа там за да видите. На половин метър нищо не се вижда. Тук е началото, а ядрото на цялото снегонавяване и без никаква видимост е на 400 метра натам. Кажете ми кои машини да работят в това. Те са там момчетата и работят. Минат и след 10 минути всечко е заринато пак", обясни Румен Илиев, директор на ПТУ-Варна. 

Въпреки забраната, водачите не се отказваха с опитите да преминат през блокадата. Иван е зад волана от 17 часа. Успял е някак си да стигне от София до Варна, но не може да стигне до родния си град Добрич. Не доумява защо все още пътищата са затворени.

През нощта аварийните екипи са спасили над 10 бедстващи автомобила във Варненска област.

„Техниката вместо да работи на терен да изчисти пътя се занимава със спасяването на бедстващи“, обяснява областният управител на Варна Стоян Пасев. 

Властите апелират през нощта да не се тръгва на път, ако не е наложително. В Югоизточна България обстановката започна постепенно да се успокоява.

По обед беше отворен пътя Бургас-Айтос. Два часа след това снегорините пробиха преспите и проходим вече е пътя Бургас през Карнобат до Петолъчката. Към 18 часа бе отворена за движение и АМ "Тракия" в участъка Бургас–Карнобат. Там снегонавяванията на места надхвърлят метър. 

"На територията на Карнобат на разклона има преспи около метър - метър и половина. В момента са два роторни снегорина,които разчистват. Непосредствено по двете платна вървят три снегорина и в трите платна, за да могат да пръснат преспите. Най-много снегонавявания има между участъка Миролюбово-Айтос-Карнобат и на магистралата в участъка Карнобат - изхода на магистралата", обясни зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов. 

Над 30 километрова опашка се образува днес по пътя от София към границата със Сърбия. Десетки автомобилии автобуси останаха блокирани с часове на студа. 

Замръзнали стрелки на жп линии пък блокираха движението на столичната централна гара. В продължение на часове влаковете не можеха да влизат или да напуснат територията на гарата.

Стотици пътници се оказаха в капана на студени вагони. Парно в купетата липсваше, но за сметка на това снегът беше в излишък. За да се преборят със студа, някои от пътниците изкараха от куфарите си одеала. Други разчитаха на чай. 

Заради студа и грипа ваканцията на учениците в Русе и областа беше удължена до 11 януари. Това обявиха  от областния щаб в града. Така децата ще трябва да бъдат на училище на 12-ти януари, четвъртък. Пътят Силистра-Русе, както и Монтана - Видин вече е отворен за движение. 

Междувременно стана ясно, че в София ваканцията няма да бъде удължавана. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е призовала директорите да затоплят класните стаи, за да посрещнат учениците в понеделник, 9-ти януари. 

По темата

Усложнената зимна обстановка стана повод за политически престрелки. От БСП обвиниха ГЕРБ, че я използват за предизборен пи ар. 

"Управляващите в стремежа си да предотвратят бедствието, можем да кажем, че те направиха бедствието, особено в цяла Североизточна България", заяви Вяра Емилова от БСП. 

"Опозицията, по принцип, е опозиция, за да критикува. Но когато имаме условия на бедствие, на гърба на нещастието на хората да си правиш такъв долен политически пи ар, за мен това дори не си заслужава коментара", коментира министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. 

"След леко нормализиране, намаляаняе на вятъра й снега, в рамките на деня успяхме да отворим основни пътни артерии към Варна, Търговище, Разград, Силистра, Русе, включително и по магистрала "Хемус" - отсечката Шумен-Варна. Един специален апел, включително премиерът Бойко Борисов беше на инспекция по магистралите днес. Това, което имаме като призив към всички пътуващи по магистралите да карат с ограниченията - максимум 60 км/час. Има навявания на магистралите "Струма" и "Тракия", добави регионалният министър в оставка.

Добрата новина е, че на EVN и „ЧЕЗ Електроразпределение“ няма места без ток, в „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ - 100 домакинства са без ток, но дежурните екипи работят активно и се очаква скоро авариите да бъдат отстранени. 

"750 пожарникари и спасители помагат на дружествата да пуснат тока. Пожарната се е отзовала на 136 случаи, основно транспортиране на родилки, хора на хемодиализа, деца, нуждаещи се от лечение. Няма информация за бедстващи хора, няма загинали", заяви комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защта на населението". 

Репортери: Николай Василковски, Нивелина Няголова, Ивомира Пехливанова, Василена Гръбчева, Цеца Алексова, Рада Богданова, Яна Николова