НЗОК ще плаща за него, Фондът обаче бави одобрението за лечение на пациенти с месеци

Здравната каса ще плаща за най-евтината нова терапия срещу хепатит С, сигнализират пациентски организации. В същото време лечението на много болни продължава да е под въпрос, защото фондът бави одобрението с месеци.

Преди три години лекарите съобщават лошата новина на Михаил, че е болен от хепатит С, но новата биологична терапия, която Касата започна да плаща през 2016-а, му дава надежда. Подава документите си още през миналия август. Едва днес получава отговор от НЗОК. За негов лош късмет отрицателен - поне засега.

Михаил не е единственият, който с месеци чака становището на фонда. Вълна от оплаквания на болни, кандидатствали за скъпоструващата терапия, залива пациентските организации.

Една от причините да има чакащи е, че приоритетно се одобряват хората в напреднал стадий.

От Здравната каса не обясниха защо отговорите им до пациентите не идват с месеци. В писмената си позиция уточняват, че до седем дни за 150 души ще има окончателно решение.

Позицията на специалистите ще бъде чута утре, тогава ще стане ясно дали Надзорния съвет ще промени намерението. Междувременно от Здравното министерство отказаха да  коментират планираните промени.