Въздействащата история за българската воевода Румена излиза на голям екран в страната от 13 януари с "Лента"

"Воевода" е български игрален филм по спомени на очевидци и разказа "Румена войвода" от класика Николай Хайтов, който разказва истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да оцелява в суровия мъжки свят на 19 век. Тя предвожда чета и налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България. Подготовката на зрелищната продукция от зародиша на идеята за филм до днес отнема на режисьора Зорница София повече от 7 години.

Още снимки от продукцията вижте в галерията ТУК

Мощен звук на гайди постави началото на гала премиерата на най-новия български филм миналата вечер. В унисон с хайдушката тематика на "Воевода" по червена чипровска черга, вместо по червен килим, преминаха над 800 души, поканени на представянето на лентата. Пищни народни носии и хайдутски облекла допринесоха за автентичната атмосфера на събитието. 

"Румена е доста луда, доста дива жена. Има много любопитни спомени на очевидци за нея. Явно е била извън форматите, извън това, което се е считало за стандартно за жените поне в онова време”, коментира Зорница София за NOVA, която освен режисьор на филма е и в главната роля на Румена Воевода. Филмът е вълнуващ разказ за живота на буйната Румена, като ролята на малката момиче изпълнява дъщерята на Зорница София - Ники-Амрита. Валери Йорданов е в ролята на Стоян ковача, друго главно действащо лице и байрактар в четата на Румена Воевода.

"Воевода" е и първата българска премиера за 2017 година. Филмът излиза на голям екран на 13 януари.

"Воевода" се разпространява от "Лента" и е част от поредица качествени български кино продукции, които ще достигнат до кино феновете и зрителите, с подкрепа от Нова Броудкастинг Груп. 

“Лента” е марката, с която Нова Броудкастинг Груп навлезе на пазара на киноразпространение в България. Сред топ филмовите предложения на “Лента” за изминалата година са: "Зрителна измама 2", "Механикът: Възкресение", “Deepwater Horizon: Море в пламъци“, „Възражение по съвест“, „Операция Ескобар“, завладяващите комедии – „Моята голяма луда гръцка сватба 2”, „Денят на мама”, "Ох, на дядо!", "Палави мамчета", „Лошият Дядо Коледа 2“ и революционните хитове в трилър жанра “Игра на нерви“, “I.T.” и „Момичето от влака“. 

Повече по темата гледайте във видеото.