Имат ли връзка в схемите властите в Гърция - разследване на Даниела Тренчева

Трафик на бебета – това е една история, разказвана от Даниела Тренчева, която оживява отново.

„Разказахме къде са адресите на трафикантите, за жените, които се канят всеки момент да продават бебета, но полицията в Гърция реагира толкова бавно, че се случиха още 25 сделки с деца”, каза в „Здравей, България” журналистът и водещ на Новините на NOVA Даниела Тренчева.

По темата

Някои жени забременяват в България, а други – в Гърция. Трафикантите са направили фабрика и ако има липса на бебета, оплождат или собствените си жени, или други, някои от които са непълнолетни. Където и да са забременели, жените раждат в южната ни съседка и след това бебетата се продават.

Пазарът е динамичен. Заради кризата цените са паднали, но вървят межу 5000 и 15 000 евро. Момчетата са търсени повече от момичетата.

Пламен е човекът, който е част от бизнеса, но се съгласи да ни разкаже за схемата и да бъде защитен свидетел. Впоследствие се оказа, че няма кой да го защити, напротив – хора от бизнеса го сплашват. Той разказва, че има семейства, които отглеждат тези деца само и единствено, за да ги дадат за органи един ден. Дете иначе няма как да бъде донор.

Пламен даде показания в Солун. Казаха му, че трябва да даде показания и в Атина, защото службите не могат да се свържат. Сигнал за сделка, която се случва в момента, пътува няколко дни тук от ГДБОП до ДАНС. 

Някои от семействата, които купуват деца, не могат да имат деца, но други са обяснили, че не искат да забременяват, за да не си развалят фигурата. Тези хора гледат на децата като на стока, обясни Даниела Тренчева. 

В последните дни на 2016-а делото е прехвърлено в Специализираната прокуратура в България.

Има съмнения за връзки на властите, на нотариусите в Гърция със самите схеми. 

Цялото разследване на Даниела Тренчева гледайте в "Ничия зема" тази събота.