МОК откри забранени вещества в урината на турска състезателка

България печели трети медал на Олимпиадата в Лондон през 2012 година, съобщават от българската федерация по вдигане на тежести. 

Почти 5 години след летните игри, Международният олимпийски комитет даде знак, че страната ни има отличие в този спорт. Милка Манева вече е най-малко с бронз, след като специалната комисия обяви още осем случая на спортисти, уличени в употреба на допинг, установен след  ново тестване на пробите им от Олимпийските игри в Пекин и в Лондон. 

СНИМКИ НА МИЛКА МАНЕВА ОТ ОЛИМПИАДАТА В ЛОНДОН ВИЖТЕ ТУК

Сред тях е и турската състезателка по вдигане на тежести Сибел Шимшек, в чиято урина е открито наличието на туринабол и станозолол. Туркинята се класира едно място пред Манева в категорията до 63 килограма на Олимпидата в Лондон, а нейната дисквалификация означава, че Манева официално би следвало да влезе в тройката и да бъде отличена с медал, коментират от федарацията.

Оттам напомнят, че това е второ преподреждане на класирането в тази категория при жените. По време на самото състезание Милка се нареди пета, но преди няколко месеца шампионката Мая Манеза от Казахстан бе лишена от златото след ново тестване на пробата й 4 години по-късно. Така Милка се изкачи на 4-то място.

Преди Манева в момента в класирането са Светлана Царукаева от Русия и Кристин Жира от Канада, но се очаква отварянето на новия тест от пробата на рускинята.

МОК сега очаква Международната щанги федерация да обяви санкциите, за да се преподреди официално класирането и да се раздадат отличията.

Когато това се случи, Милка Манева ще стане първата българска щангистка с медал от Олимпийски игри.