У нас вече има 63 огнища на заразата

В България има 63 огнища на птичи грип и около 430 000 заразени птици, по-голямата част от които вече са умъртвени. Информацията дойде в събота от земеделския министър в оставка Десислава Танева.

По темата

Огнищата са съсредоточени в девет области на страната. Най-голям е броят им в Пловдивско.

Ресурсите за справяне с епизоотията ще са в размер на около 1 млн. лева. Към тях ще се прибави и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвени птици. Според министър Танева общата сума се очаква да достигне 5-6 млн. лева.

Българската агенция за безопасност на храните взима всички необходими мерки, за да гарантира, че заразено с птичи грип месо няма да стигне до търговската мрежа. В това увери д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към агенцията в ефира на „Събуди се”.

За целта помагали и служители на МВР и ДАНС.

Стараем се да откриваме всички огнища, да ликвидираме на заразата и да ограничаваме движението на птиците, така че да се гарантира, че тръгналите към кланиците са здрави”, поясни д-р Чобанов.

Експертът предупреди, че заболяването е най-опасно за хората, които в момента боледуват от разпространения щам на човешки грип.

Хората, които отглеждат птици в Пловдивско, не крият притеснението си от това, че животните им могат да бъдат ликвидирани.

Очаква се заразата да доведе до скок в цената на яйцата с около 10%.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев