Акцията тръгва от Германия

Facebook вече ще предупреждава за публикации, които не отговорят на фактите. Акцията тръгва от Германия, където целта била да се ограничат ксенофобските коментари.

По темата

Целта е обаче новите мерки скоро да са факт и в цяла Европа. На практика Facebook потребителите там ще могат да маркират дадена новина като фалшива и това ще се вижда от всички останали.

Според експертите обаче у нас строгият контрол в мрежите няма как да се осъществи на този етап.  “В момента никой не прави мониторинг на социалните мрежи от гледна точка на фалшиви новини и няма всъщност организация, която да преследва наказателно авторите им”, коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Затова е много важен филтърът на истинското от фалшивото. „Филтърът винаги се намира между ушите ни, защото няма друг начин, по който да се спасим от фалшивите новини, не само във Facebook, а където и да е”, смята водещият Драгомир Симеонов.

Освен фалшиви новини, все още са популярни и измислените профили, най-често те са на знаменитости и се създават с цел финансови измами. „Щетите основно са за хората, които в крайна сметка стават жертва на въпросните профили, давайки пари”, коментира Спас Иванов.

Такъв е случаят с холивудската звезда Доминик Пърсел то сериала Бягство от затвора, на когото създали няколко фалшиви профила, с които събирали пари от феновете му. Мотивът -  благотворителност. Не липсват обаче и фалшиви новини за родните популярни лица.