Предполага се, че под тоновете сняг и рухналите стени на сградата, е имало близо 35 души

Намериха оцелели в затрупания от лавина хотел в Италия. Спасителите извадиха живи 10 души. И намериха телата на четирима загинали. Сред намерените оцелели има и две деца. Едното от тях е откарано в болница с хеликоптер.  

След дълги и драматични часове на напрежение, отчаяние и непрекъснато трескаво ровене в снега, спасителите получиха сигнал за живот в затрупания от лавина хотел. Продължават усилията за откриване на още оцелели.

Спасителите трябваше да изкопаят няколко метра снежна маса, за да могат кучетата да надушат хора. Малко по-късно стана и чудото. Оказа се, че въпреки хилядите тонове сняг, те са живи. Експертите влязоха в контакт с тях и подържаха комуникацията през цялото време до изваждането им час по-късно.

Към мястото веднага се отправиха хеликоптери с реаниматори и лекари, а близката болница се подготви за спешно лечение за хипотермия. Операцията продължи с изгребване на снега с ръце, за да не наранят оцелелите.

По темата

Сред спасените са момиченце с майка си и още едно от трите деца в затрупания хотел. Те успели да се спасят, защото се намирали под един от покривите,  издържал на снежната маса.

От мига на откриването на хората до изваждането им - спасителните екипи непрекъснато разговаряха с тях. Снегът беше изгребван с ръце, за да не бъдат наранени оцелелите. Те успели да се спасят, защото се намирали под един от покривите, който задържал снежната маса. 

„В подобни случаи надеждата винаги е движещата сила, която кара спасителите да продължават работата си. Ако нямаше надежда, спасителите нямаше да дават всичко от себе си. Винаги има надежда и тук също… имаме известни технически проблеми, но има и надежда”, каза Фабрицио Курчио, ръководител на Гражданската защита.

Чудото окуражи роднините на издирваните, чакащи да научат новини за близките си в хотела.

Тези от оцелелите, които са в по-добро състояние, се върнаха на мястото заедно със спасители, за да дадат индикации за евентуалното местоположение а останалите затрупани.

Усилията в драматичната надпревара с времето бяха възнаградени. На фона на серията трагични събития в тази покосена зона на Италия, новината за намерени оцелели наистина въодушеви хората и съживи надеждата за още добри новини. 

Търсенето продължава, но прокуратрата започна разледване за предумишлено убийство. Оказа се, че хората от хотела били готови за евакуация и поискали снегорин. Лавината обаче пазднала, преди да пристигне машината. 

Репортер: Антоанета Николова