Росен Плевнелиев напуска "Дондуков"

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност с официална церемония в центъра на София. 21 артилерийски салюта оповестиха смяната на върховния главнокомандващ на Българската армия. Площадът беше огласен от националния химн.  

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Двамата президенти Румен Радев и Росен Плевнелиев положиха венец и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния войн. Плевнелиев и Радев произнесоха и слова. 

„Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и сътрудничестовото”, обеща Румен Радев.

„Нека заедно градим едно по-справедливо общество, оснонвано на свободата и толерантността”, призова той.

"За последните три десетилетия България измина сложен път, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – част от Обединена Европа”, каза още той.

„Изпълних обещанията си. Като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава”, подчерта Росен Плевнелиев в последната си реч като президент. 

„Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс. Бях министър, бях президент. Работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната ни. Властта за мен не беше цел, а средство да бъдеш полезен на народа си. Търсих не рейтинга, а смисъла. Служих на истината, посочвах проблемите. Посветих се на обществото, ще продължа да го правя и занапред”, каза още Плевнелиев. 

Тържествената церемония продължи с литургия в "Александър Невски" и приключи в сградата на Президентството. 

Цялата церемония от пристигането на Румен Радев на площада пред "Александър Невски" до пристигането му в Президентството гледайте във видеото: