18 души са арестувани, за други 16 са издадени международни заповеди за арест

Италианските правораздавателни органи са разбили международна група за трафик на хора, прехвърлила нелегално стотици хора от Италия във Франция, предаде БТА.

По темата

18 души са арестувани в Италия, международни заповеди за арест са издадени за още 16 заподозрени, се казва в съобщение на полицията. 

Мигрантите и кандидатите за убежище плащали на трафикантите по 1000-5000 долара, за да бъдат поставени в дървени сандъци и натоварени на камиони или да бъдат скрити в багажници на коли, за да минат нелегално през френската граница в района на италианския град Вентимиля. Те били главно сирийци, но имало и египтяни, еритрейци и суданци. 

Бандата била базирана в Милано, била ръководена от египетски граждани, а в нея влизали албанци, афганистанци, египтяни, италианци, румънци и суданци. Според полицията става дума за „голяма и разклонена престъпна организация”, разследването на която продължило почти 2 години. 

Този удар е само „капка в морето” от безскрупулни хора, които се възползват от мигранти, „напускащи домовете си заради война и потеглящи на продължаващи с месеци, понякога с години пътувания, изпълнени със страдание”, заяви пред журналисти прокурорката на Милано Илда Бокасини. Трябва да се опитаме да си представим огромните жертви, които правят семействата на поемащите на път, за да осигурят тези суми, каза още Бокасини.