Отговаря Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията

Евтините цени за роуминг може да ни излязат скъпо. Това признаха от Комисията за регулиране на съобщенията. Причината е, че е възможно операторите да опитат да компенсират поевтиняването в Европа с поскъпване на разговорите у нас. Ниските цени за разговори и пренос на данни трябва да влязат в сила от средата на годината и вече имало индикации, че операторите ще се опитат да компенсират загубите си.

По темата

 

„10 години се борим да има безплатен роуминг. Това е голямо постижение по отношение на потребителите”, заяви в студиото на „Здравей, България” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

"Безспорно има съпротивление от страна на операторите. Поетапното намаление на цените за роуминг започна през 2014 година”, обясни още Божков. По думите му оттук нататък има два риска.

„Единият е така нареченият ефект на „водния матрак” – когато намаляваш цените на едро, се увеличават на дребно”, обясни Божков. Той обаче увери, че няма да позволят това на операторите.

„Първо, обикновено сме подписали договори за 24 месеца, тоест за две години напред. Второ, ще се сблъскат две тенденции. Едната е за ефективна конкуренция”, обясни Божков. По думата му битката е за всеки клиент.

Божков обясни, че има опасност потребителите да се опитат да злоупотребят. Като например потребител да купи карта у нас, за да я ползва в страна, където телефонните услуги са по-скъпи. Дори има опасност потребители да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

NOVA потърси за коментар и трите мобилни оператора у нас. От „Мтел” заявиха, че не предвиждат поскъпване на останалите си услуги, а силната конкуренция в сектора давала допълнителни гаранции за това.

От „Теленор” пък казват, че абонатите на компанията ще използват услугите обаждане, изпращане на SMS и мобилен интернет в рамките на Евросъюза по същия начин, както и в България, независимо от датата на подписването на договора.

„Виваком” също са категорични, че нямат намерение да вдигат цените и подчертават, че конкурентният пазар на мобилни услуги у нас води само до намаляване през последните години.