Той е обвиняем за убийството на рибар бракониер

„Не мога да разбера защо получавам призовка за дело, което се е водило на територията на България. Приключило е с оправдателна присъда и в един момент получавам призовка за същото дело, но вече в Турция. Нямам представа какво става. Моите колеги, които сега са действащи полицаи, също са превелчени като обвиняеми”, коментира за „Здравей, България” Михаил Цонков, бивш граничен полицай.

По темата

Припомняме, че Турция изпрати призовка на Михаил, който през 2008 година при изпълнение на служебния си дълг простреля смъртоносно турски рибар-бракониер. У нас делото беше прекратено преди седем години. В района на Резово Михаил Цонков и негови колеги от „Гранична полиция” задържат трима бракониери, ловили калкан в наши териториални води. Единият оказва съпротива, ранен е и впоследствие почива. След близо две години съдебните дела бяха прекратени.

Сега обаче Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков са призовани в Турция като обвиняеми. Срещу тях са повдигнати четири различни обвинения.

А какво се промени за Михаил, откакто не работи като граничен полицай?

„Напуснах системата на МВР. Имах по-добра възможност. Аз напуснах две години, след като ме оправдаха”, разказва Михаил.

Адвокатът на Михаил е категоричен, че засега няма искане за екстрадиране, но на 21 март той и колегите му трябва да се явят в съд в Къркларели. Бащата на Михаил, който преди 9 години мотивира хиляди българи да подкрепят сина му в подписки, сега е притеснен. А Михаил е убеден в невинността си, както и в това, че ако сега попадне в същата ситуация, отново би защитил страната си по този начин.

Репортер: Цеца Алексова