Има подозрения, че са допуснати нарушения

Над 100 обществени поръчки на министерството на отбраната - дадени на прокурор. Това обяви служебният военен министър ген. Стефан Янев. Какви нарушения са открити при ревизията на управлението на ГЕРБ?

Нарушения в армията, рискове в Екоминистерството, МВР и Здравеопазването. Изводите са само предварителни, но предупредителни - че служебните министри запретват ръкави да наваксат забавени срокове по европроекти или да разнищят обществени поръчки на кабинета "Борисов 2". Един доклад за армията обаче вече е в прокуратурата.

Върховният главнокомандващ - при гвардейците. Да чуе накъде върви армията. Не й стигали 5600 души.

По темата

 

„На моменти в отделни формирования е на границата на критичност да изпълняват задълженията си”, заяви ген. Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната.

И друго: повече от 100 военни обществени поръчки отишли за проверка в прокуратурата и държавната финансова инспекция.

„Открити са недобри практики, те са изпратени до институциите, ако има нарушения, те ще се произнесат”, добави ген. Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната.

А другото силово министерство, МВР, наваксва обществени поръчки. Още около 20 трябва да се обявят до края на септември. За да се оправдаят договорените миналата година милиони от Европа за мигранти.

Екоминистерството също се е подготвило за работа под пара. Да продължи 38 проекта с норвежки пари.

„Два проекта от тях са рискови”, на мнение е Ирина Костова, служебен министър на околната среда и водите.

Те са на Агенцията "Околна среда" - единият - за управление на водите, другият - за биоразнообразието. Ако проектите се провалят, това ще хвърли сянка на около 3 млн. лева европари.

За европарите за образование и наука от Европа има успокоение: програмите не са спирани.

Още няма изводи и за здравеопазването - сбъркало ли е и къде. Но даже преди доклада служебната власт е с резерви.

„Установихме един нормативен хаос. Има много наредби и стандарти, които са оспорени в съда”, казва д-р Атанас Кундурджиев, заместник-министър на здравеопазването.

В земеделието проверките продължават.

„Разбира се, излизат различни неща, но ще се въздържа да ги коментирам, докато нещата не бъдат уточнени”, обясни Христо Бозуков, служебен министър на земеделието и храните.

Очаква се при пълен анализ на старата власт по сектори да е готов най-много до седмица-две.

Повече по темата гледайте във видеото.