В някои от министерствата не са констатирани нередности

Служебните министри откриха нарушения, извършени от предшествениците им от кабинета „Борисов 2” в хода на възложената от премиера Огнян Герджиков ревизия. Тя беше с акцент дейностите по обявяване и провеждане на обществени поръчки.

По темата

В петък министър-председателят представи и резултатите от ревизията, като уточни, че пълният доклад ще бъде публикуван в понеделник.

В някои от ведомствата не са открити сериозни нарушения, а само единични случаи на административни и технически пропуски. Става дума за министерствата на финансите, транспорта, младежта и спорта, околната среда и водите, земеделието, труда и социалната политика, образованието, туризма, енергетиката.

Не толкова изрядни обаче били дейностите в Министерството на отбраната, отбеляза Герджиков. През 2016 г. ведомството е обявило 113 процедури за провеждане на обществени поръчки. 31 от тях били прекратени. При 45 от останалите 82 процедури са констатирани нередности. Сигнали за по-сериозните от тях, като измами, например, са подадени до военната прокуратура.

В немалко от техническите задания или документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания, които дават предимство на едни кандидати и ограничават други”, каза Герджиков.

Сред ведомствата, в които са констатирани подобни нередности, е Агенция „Пътна инфраструктура”. Имало Нарушения в поръчката за избор на изпълнител за поддържане на участък от АМ „Хемус” и на тунелите „Витиня”, „Топли дол”, „Ечемишка” и „Правешки ханове”. Процедурата била проведена през 2015 г.

При избора на фирма, която да поддържа част от АМ „Тракия” и пътна връзка „Марица”, както и осветлението в тунела „Траянови врата”, също са констатирани проблеми.

В Министерството на икономиката пък залагали дискриминационни условия при обявяването на обществени поръчки и променяли критериите след отваряне на офертите.

Липса на конкуренция пък имало при поръчката за разширяване на уеб система за връзки между българските служби по търговско-икономически въпроси и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

В Земеделското министерство е констатирано забавяне в обявяването на поръчка за изготвяне на последваща оценка за Програмата за развитие на селските райони. Това би могло да доведе до нейното спиране, каза още Герджиков.

Министерството на земеделието пък закъсняло със старта на процедурата за търсене на застраховател на санитарните автомобили на Спешна помощ и други коли. Забавяне имало и в търсенето на охрана на сградите на ведомството.

Служителите на МВР закъснели с обявяването на поръчка за изпълнението на информационна система и за координирането на средства за убежища и миграция.

Цялото изявление на Герджиков гледайте във видеото.