Злополуката е станала в сероочистващата инсталация

Инцидент в сероочистващата инсталация на завод "Брикел" в Гълъбово. 45-годишен работник е загинал, а други четирима са ранени.

Инцидентът е станал около 15.00 часа. Група работници, наети по граждански договори в "Брикел" са започнали да почистват сероочистваща инсталация.  В този момент върху тях се срутва огромно количество гипсова маса, каквато се образува при нормалната работа със сяра в тези инсталации. Единият от работниците е затиснат от огромен къс и остава под него няколко минути.

От Инспекцията по труда вече са започнали проверка на мястото на инцидента. Един от пострадалите е с  фрактура на ръката, а другите трима са с леки наранявания. 

"При нас доведоха двама пациенти, които бяха с травми на долния крайник. Нямаха фрактури, имаха охлузвания и хематоми в меките тъкани, около костите. Те разказаха, че са почиствали помещение с отлагащи се материали, които се намират нависоко. Те са се опитвали да ги съборят и голям къс от тази скална маса е паднал върху тя”, съобщи ортопедът д-р Милко Сурчев от болницата в Стара Загора.  

 „Върху нас падна земна маса и ни затрупа”, разказа един от пострадалите пред NOVA.

По темата

На място вече започна разследване и прокуратурата. "Това е типична трудова злополука", коментира Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора. "Инцидентът е станал при почистване гипсова суспензия, която е полепнала по тавана, тя се е срутила и работникът е бил буквално затрупан от нея и е починал", обясни Дичо Атанасов.

На място вече започна разследване и прокуратурата. Вече е иззета документация, първоначалният огред е установил, че работниците са имали каски.

Загиналият и пострадалите са от симеоновградското село Тянево. Ако разследването установи виновен, той може да бъде осъден на лишаване от свобода до 5 години. Срокът за приключване на разследването от страна на прокуратурата е 2 месеца. След това ще стане ясно дали има виновен и дали ще бъдат повдигани обвинения.

Репортери: Георги Манев, Димитър Иванов