Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд

Братът на задържания за убийството в Борисовата градина е дал ключовите показания срещу задържания Йоан Матев. Марсел Матев е посочил и мястото, където бил скрит ножът, с който се предполага, че е извършено тежкото престъпление. Това заявиха от прокуратурата в петък.

По темата

Марсел е казал на полицията, че през юни 2015 г. Йоан му споделил, че е направил "грешка" - намушкал момче и хвърлил оръжието в шахта. 

Адвокатът на арестувания обаче съобщи, че има разминавания в описанието на ножа. Освен това, все още нищо не свързвало пряко Йоан с убийството на 15-годишния Георги.

Според държавното обвинение обаче телефонът на задържания е бил засечен в района на убийството в часа, в който е било извършено то. Разследващите установили, че убийството е извършено за около 20 секунди, стана ясно по време на заседанието на съда.

Братът на Йоан - Марсел. Снимка: Facebook

Йоан Матев влезе в съда без да каже дума. Не е запазил мълчание обаче в деня на убийството. Споделил какво е направил с брат си. Искал да вземе парите на Георги, но „направил грешка” и без да иска го намушкал.

Йоан Матев. Снимки: БГНЕС

Половин час след случилото се двамата братя отново минали край местопрестъплението. Видели полицията, но не спрели. И не спрели да крият какво е станало, разказва Марсел.

Криели и съучениците на Йоан, каза съдия Ралица Манолова. Учителите, учениците и директорката на частното училище, в което учил Йоан тогава, го разпознали на кадрите от охранителните камери. Те бяха разпространени от МВР веднага след убийството. Въпреки това, никой от разпозналите Йоан не го издал. Съучениците му обяснили, че се страхували да отидат в полицията.

Съдия Манолова обаче прочете, че някои от тях са казали кой е извършителят на приятелката на убития Георги - Лора.

Адвокатите на Йоан смятат, че няма нито едно пряко доказателство за вината му. Отказаха да коментират и показанията на Марсел с аргумента, че „той е говорил, докато е бил в ареста”.

Йоан изцяло променил външността си, свидетелстват всички. А три месеца след убийството се записал на курс за модел в известна агенция.

На заседанието в петък магистратите се съобразиха с аргументите на прокуратурата и оставиха Йоан Матев в ареста за постоянно.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Йоан Матев. Снимка: БГНЕС