Тя иска отмяна на правото на граждани от ЕС да живеят на Острова

Британският министър-председател Тереза Мей смята да сложи край на правата, дадени на граждани на страни от ЕС за свободно движение, след като задейства член 50 идния месец, защото иначе „половината Румъния и България” може да дойдат във Великобритания преди Брекзит, пише в „Индидпендънт”.

По темата

Същевременно в. „Дейли телеграф” съобщи, че се очаква Мей да обяви, че граждани на страни от ЕС, пристигнали след определена дата (около 15 март) няма да могат да живеят постоянно в Обединеното кралство.

Въпреки това, според плана, правата на 3,6 млн. граждани на ЕС, които вече са на британска територия, и други, които пристигнат преди въпросната дата, ще бъдат защитени, като същото важи и за британски граждани, живеещи в ЕС.

Консервативният депутат евроскептик Йън Дънкън Смит каза, че Мей „ще даде яснота като постави ясен краен срок, докато Европейският съюз изглежда все по-объркан и подъл”.

ЕС настояваше, че датата, след която правата на чужденците от ЕС ще бъдат променени, трябва да съвпада с деня, в който Великобритания напусне ЕС.

Правителствен източник каза пред „Телеграф”, че от страна на Европейската комисия е имало предложения да накарат Лондон да защитава всеки пристигнал на Острова до момента на напускане на ЕС. Така „може да се окажем с половин Румъния и България при нас, ако чакаме толкова дълго”, посочва източникът.