Двете партии представиха идеите си в секторите сигурност и вътрешен ред

Предизборната кампания продължава. В третия дебат „НОВИТЕ 240. ДУМА СРЕЩУ ДУМА” Цветан Цветанов от ГЕРБ и Славчо Велков представиха идеите на двете партии в секторите сигурност, правосъдие и вътрешен ред.  

Борбата с битовата престъпност

„Искаме през 2017 година да бъдат назначени 1000 полицейски служители. С последните промени в Закона за МВР се създаде възможност още 500 полицаи, които охраняват обектите на МВР, вече да участват в охраната на обществения ред. На обектите на МВР те ще бъдат заменени с лица, наети на трудово правоотношение и камери”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Без съмнение битовата престъпност е сериозно предизвикателство за вътрешната сигурност. Ние предлагаме оценка на обстановката, съставяне на полицейска карта и създаване на структури, които да гарантират сигурността на българските граждани”, обясни Славчо Велков.

Коментар на "ловеца на лъжи" Емануил Йорданов

„И в двете програми се говори за увеличаване на числеността на МВР, но и в двете програми няма отговор на въпроса какво ще се обясни на хората, защото обществените нагласи са насочени срещу така наречения „раздут щат на МВР”, коментира Емануил Йорданов.

„И в двете програми липсват идеи как се справяме с проблема, който възникна от последните промени в закона – сред служителите на министерството има напрежение, породено от това, че статутът им  е неясен, те не знаят кога да напуснат, кога да се пенсионират”, каза още Йорданов. 

Корупция и съдебна система

 „Борбата с корупцията и добрите резултат са функция на волята на политиците и без тях нищо не може да се случи. Когато ние имаме възможността и лостовете да управляваме, смятаме, че ще отидем на един много ефективен вариант за справяне с корупцията”, коментира Славчо Велков от БСП.

„Ние искаме продължаване на реформата в съдебната система. Част от нея ще бъде разширяването на функцията и компетентността на специализирания съд и специализираната прокуратура. Антикорупционното законодателство ще бъде приоритет в следващия мандат на ГЕРБ”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

Коментар на "ловеца на лъжи" Емануил Йорданов

„Не виждам и при двете политически сили да има анализ на приложението на действащия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Бих искал да чуя от двете партия конкретиката – как точно ще се променят законите в тази сфера”, коментира Емануил Йорданов. 

Национална сигурност и мигранти

 „С общи усилия можем да надградим националната ни стратегия за национална сигурност, която беше приета през 2011 година”, заяви Цветан Цветанов.

„Трябва да увеличим информационния обмен, да гарантираме външната граница на ЕС, това става с помощта и целевото финансиране на ЕС. С тези пари се оборудват полицейските служители, купува се високо проходима техника, надгражда се видео наблюдението”, подчерта той. „Предвиждаме повече военно присъствие на границата с по-малко полицейско присъствие”, каза още Цветанов.

„Предлагаме изграждане на нова по дух стратегия за национална сигурност, която да съответства на предизвикателствата и заплахите за сигурността и промените и динамиката в средата за сигурност”, обясни Славчо Велков. „Ние предлагаме завършване на съоръжението по границата, освобождаване на полицейски ресурс от границата за справяне с битовата престъпност”, добави той. 

Коментар на "ловеца на лъжи" Емануил Йорданов

„Ясно е, че който и да спечели изборите, ще довърши оградата по границата с Турция. Това, което се набива на очи е, че всички политически сили не коментират темата с наказателните постановления, издадени на хората, преминали нелегално границата на България”, коментира Емануил Йорданов. 

Защо Бойко Борисов и Корнелия Нинова не се разбраха за предизборен дебат?

„Аз лично смятам, че дебатът не се състоя, тъй като Бойко Борисов си е дал сметка, че той ще загуби този дебат. Той не може да отговори на много въпроси, които биха му били зададен”, коментира Славчо Велков от БСП.

„Дебатът не беше осъществен, защото БСП избягаха от тяхната програма, а ние искахме да предложим реалните решения”, коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ, но уточни: Подобен дебат може би ще се състои”. 

„Дебатът, който трябваше да се осъществи, беше договорка между двата екипа. Съгласно първоначалния  вариант на това, което беше договорено, първият етап от дебата трябваше да бъде лидерски, а след това трябваше да има детайли по секторните политики”, уточни той.