Предизборен сблъсък между Татяна Дончева, Ангел Джамбазки и Христо Иванов

Борбата с корупцията - всички я искат, но нямат желание. Повече ли полиция ще реши проблема с битовата престъпност? В дебата по NOVA „Новите 240 - дума срещу дума” застават Татяна Дончева от коалиция „АБВ-Движение 21”, Ангел Джамбазки от „Обединени патриоти” и Христо Иванов, лидер на „Да, България”. 

По темата

Битова престъпност

"Тя е като апендицит в медицината. Не се иска голямо професионално майсторство, за да го оперираш. Проблемът произтича от липсата на професионален капацитет в МВР и от неправилна организация на силите и средствата”, заяви Татяна Дончева.

"Проблемът с организацията на МВР е свързан с това, че няма квартални, няма полицаи, които не просто са носители на униформи, а са познавачи на контингента и на проблемите. В последните 10 години има три вълни на уволнения, пенсионират се хора на по 45 години, които са се научили за какво става дума и се смята, че новите назначения ще решат проблема”, каза още Дончева. 

По думите й има три проблема в МВР, които са хронични от години: "Първо, няма капацитет и умения на служителите. Второ, има политически назначения на ключови директори, за да осигурят изборите и подкрепа на управляващата партия. Трето, 80% от бюджета на МВР се използва за заплати вместо за дейност".

„Безспорно битовата престъпност, която в голяма степен е етническа, е един от най-големите бичове на малките населени места. Отказът на държавата да брани гражданите е буквално форма на геноцид. Справянето с битовата престъпност не е сложно, просто трябва последователност. Нужна е повече полиция, промяна в наказателното законодателство, за да не могат извършителите да се измъкват”, на мнение е Ангел Джамбазки.

„Трябва да се разширят и пределите на неизбежната отбрана. Да има възможност всеки пълнолетен, здрав и неосъждан българин да притежава лично оръжие за самозащита”, допълни Джамбазки.

Според него трябва да има възможност за доброволни отряди, както и местното население да се организира и защитава.

„Проблемът е както капацитетът в полицията, така и липсата на много ясна отговорност. Трябва пресичане на всички корупционни практики, защото за много от системните форми на битова престъпност всъщност има полицейски чадъри, които са свързани с изборна корупция”, коментира Христо Иванов

„Простото и механично пращане на хора в затворите, без да има капацитет тези хора да се поправят там, няма да реши проблемите. Това ще направи цялата система по-скъпа. Пробацията в момента се ползва само за отклоняване от наказание, но не и като ефективен инструмент”, на мнение е Иванов.

„Идеята за доброволните отряди трябва да бъде посрещната със скептицизъм, защото възлагаме на хора, които не са обучени, да се грижат за обществения ред, което вместо да реши проблеми, ще създаде такива на ново ниво. Затова е нужен професионален подход от страна на общините”, смята Христо Иванов.

Борба с корупцията

„Корупцията иска политическа воля. Без скалпел не може да се мине. Без лека коламаска по гърба на корупцията, няма да стане. Прокурорите трябва да са подчинени на закона”, на мнение е Татяна Дончева.

„Корупцията е причината, поради която българите оценяват живота си като лош. Трябва да се спазват законите, да има промени в съдебната власт”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Нужна ни е политика за отблъскване на нелегалната имиграция. Трябва да бъде изградена граничната ограда", допълни той. 

„Корупцията е въпрос на система, а тя се корени в политическата система. Ключът е изграждане на изцяло нова политическа система. Докато тази отровна класа не започне да се страхува, че ще влезе в затвора, няма да имаме ефективна борба с корупцията”, коментира Христо Иванов.

„Възможно е без Велико Народно събрание да се въведе процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор”, допълни Иванов.

Целия дебат гледайте във видеото.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари.