С три месеца закъснение данъчните облекчения ще заработят

С три месеца закъснение данъчните облекчения за даряване на храна ще заработят. Три министерства и ресорните агенции се споразумяха, че най-много до 10 дни ще утвърдят правилата и така за производители, търговци и преработватели ще отпадне плащането на ДДС, когато даряват храни. 

По темата

Така се очаква складовете на хранителните банки да започнат да се пълнят. Ако през миналата година през една банка са минали около 190 тона храни, то през тази, заради данъчните облекчения, се очаква тяхното количество да е двойно.

18 групи храни са включени в списъка на Агенцията по храните. Сред тях са млечни, месни, зърнени, ядки, масла и мазнини, кафе, чай, плодове и зеленчуци. Целият списък е публикуван на страницата на Агенцията.

Следващата седмица Министерството на финансите ще обнародва данъчните правила, а до 10 дни от Министерството на социалната политика трябва да са готови със списъка на социално слабите хора, които ще имат право да получават от дарените храни.

В момента има две организации, които имат право да получават и да разпределят дарени храни. Техните очаквания са, че интересът ще скочи драстично, защото досега за производители и търговци е по-евтино да унищожат стоката, отколкото да я дарят. Заради това, че данъчният режим не функционира, при дарение фирмата трябва да плати ДДС.

Статистиката показва, че всяка година около 670 000 тона храна отиват на боклука. Очакванията са след две седмици да бъдат направени първите дарения на храни, за които няма да се дължи ДДС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.