Преди това властите в Холандия не пуснаха в страната турския външен министър Мевлют Чавушоглу

Турция се забърка в шумен скандал заради митинги в чужбина. След обвинения и обиди, Холандия забрани турския външен министър да пристигне в страната. А Реджеп Ердоган нарече холандците „нацисти" и заплаши с икономически санкции. 

По темата

Междувременно и други европейски държави не позволиха на турски министри да правят митинги на тяхна територия.

След вчерашните закани между Амстердам и Анкара, Ердоган разпали скандала още повече. 

„Холандците не разбират нищо от политика. Нито от международна дипломация. Те са страхливци. Остатъци от нацистите и фашисти”, заяви Реджеп Ердоган.

Гневните изблици на президента дойдоха, след като кметът на Ротердам беше категоричен - външния министър на Турция няма да води митинг в града. 

„Аз отговарям за обществения ред в Ротердам и нека да е ясно - тази проява няма да бъде разрешена”, заяви кметът Ахмед Абуталеб.

Въпреки това Мевлют Чавушоглу се закани, че ще отиде в Холандия и „нищо не може да го спре". След което Амстердам обяви, че отнема разрешението на министъра да кацне в страната.

„Ако ми отнемат разрешението да кацна, ще има санкции. Ще има тежки икономически и политически санкции срещу Холандия. Няма да им се размине. Ще има последици”, закани се Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция.

Освен това, според турската държавна информационна агенция, Чавушоглу се е заканил, че ще отиде в Холандия с кола. В действителност обаче кацна със самолета във Франция.

С кола до Ротердам се опита да отиде министърът на семейството и социалната политика Фатма Кая. Но беше спряна от полицията.

ХОЛАНДСКАТА ПОЛИЦИЯ СПРЯ АВТОМОБИЛ С ТУРСКИЯ СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР (СНИМКИ)

Подобни забрани за агитация от турска страна бяха издадени още в Австрия и Швейцария. Турските министри искат да говорят на митинги преди референдума на 16-и април. В Германия, Австрия, Швейцария и Холандия има големи турски малцинства, които имат право да гласуват. А правителството в Анкара иска в референдума емигрантите да подкрепят даването на по-голяма власт на президента Реджеп Ердоган.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.