Целта е повече дами да повишат своята квалификация и да се включат в тази, иначе мъжка професия

Повече жени ще ни возят в градския транспорт в София. Всички дами, които искат да работят като шофьори в автобусите на обществения транспорт ще преминат безплатен курс.

Идеята е на Съюза на транспортните синдикати, а целта е повече дами да повишат своята квалификация и да се включат в тази, иначе мъжка професия. Към момента в градския транспорт работят 2000 жени, но те са основно в администрацията. Ватмани в трамваите и шофьори в тролеите са 191 жени, в автобусите обаче са едва шест, а в метрото няма нито една дама – машинист. Идеята е съвсем скоро това да се промени.

Стоянка е ватман повече от осем години. За нея най-трудното в тази професия е натовареният трафик и настроенията на пътуващите.

Въпреки, че в трамваите има много жени ватмани, все още някои са скептични.

Така се ражда идеята за разчупване на стереотипа, че жените са лоши шофьори. Затова в автобусите ще виждаме все повече жени шофьори.

Преди да започнат работа в градския транспорт дамите ще преминат през курс, на който да разберат повече за тънкостите в професията. А в автотранспорта вече очакват новите си колежки.

А ошлайфането идва и с правилно обучение. С тази нелека задача се занимава Валентина – тя е инструктор в автошкола повече от 25 години. Обучила е стотици мъже да шофират и смята, че много от жените са по-добри шофьори.

През есента ще има и безплатно обучение за жени - машинисти в мотрисите на метрото.