Вижте какво още сподели тя ексклузивно пред NOVA

В неделя вечерта бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова говори ексклузивно пред NOVA за това, което й се случи на летището във Варшава и за всички казано по неин адрес след това. 

По темата

Разговорът с нея продължи и след определено за това ефирно време. Поптодорова дори сама сложи заглавие на разговора.

„Ако трябва да сложа заглавие на нашия разговор, то ще е „Жертвите на мътната медийна среда в България” или може би „Жертвите на задкулисието".

"Съдейки по източниците на поредицата от лъжи, мога само да направя обосновано предположение, че това са онези бизнес интереси, които не просто не желаят да излязат на светло, но и отказват да следват върховенството на закона и това е доказано. Моят опит с такива бизнес групировки или с такива бизнес сделки е сведен до желанието им да получат легитимация в САЩ, което не можеше да им бъде дадено”, заяви Поптодорова.

„Името ми се обръща изведнъж във възможност за по-високи позиции”, коментира тя и подчерта:  „Нямам амбиции в политиката. Бях много щастлива с работата, която имах”.

„Нямам никакво физическо или друго заболяване. Аз съм изцяло, клинично здрава. Нямам никакви лечения в или извън клиники. Това беше активно мероприятие, специално подхванато за целта, за да ме срути психически като публичен оратор по теми, които очевидно не са в интереса на тези, които са го замислили. Отново тези тъй наречени сведения тръгват от бивши служители на Държавна сигурност – без място, без време, без конкретика”, подчерта тя.

Елена Поптодорова коментира и оставката, която подаде от поста си на ръководител на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет.

Оставката ми от там беше мое лично решение. Имам документалните доказателства за това, че не са ми искали оставката. В момента, в който мой приятел ми се обади и ми каза, че са излезли два реда в полското радио и 32 минути по-късно новината е подета от РИА Новости, аз знаех какво трябва да направя. Никога не бих нанесла щета на тази организация”, обясни тя.

Не мисля, че ще остана без работа”, обясни тя. 

Елена Поптодорова сподели и как е реагирала майка й на инцидента на летището във Варшава. „Моята възрастна майчица изпадна в ужас, защото тя е свикнала да се гордее с детето си. Тя ми каза само: „Горе главата, ти си Елена Поптодорова, ти ще издържиш”. Може би това трябва да й кажа: „Майчице, издържам”.

„Аз съм направила възможно най-многото за моята държава. Аз съм създала Асоциацията на българските училища, включително цялата мрежа от български училища в САЩ. Аз съм създала Корпуса на почетните консули в САЩ. Аз съм извършила невъзможното – кръщаването на кръстовището до нашето посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев. Аз съм свършила страшно много за моята държава. Аз нямам нужда от реабилитация, моята държава ако иска, може да ме ползва”, подчерта Елена Поптодорова.

„Аз не съм сторила никаква щета на своята държава. Аз само съм давала на своята държава.  Моята държава може да бъде винаги горда с това, което аз съм й дала”, подчерта тя. 

„Моят живот е белязан от проби за издръжливост и смятам да посрещна всяка следваща „гореща чаша вода” със сила и с убеждението, че го правя не само за себе си, но и за околните”, сподели още Елена Поптодорова.

„Очевидно трябва да намаля темпото. Аз живея на много високи обороти, защото смятам, че аз съм човекът, който трябва да се грижи за всичко. И то е така. Със сигурност всичко вече ще бъде в по-нормално темпо”, каза още тя. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.