Заради влошаване на състоянието му, той е настанен в интензивното на пазарджишката болница

Неочакван обрат, след история, която разчувства хиляди българи. Оказа се, че Ахмед Моллов - мъжът, който твърдеше, че е преотстъпил реда си за трансплантацията на дете, никога не е бил търсен от здравните власти. Ахмед чака за бъбрек от 2011 година.

„С всеки изминал ден загасвам”, казва Ахмед Моллов.

Въпреки тежкото му състояние - пред екипа ни семейство Моллови обясниха, че се гордеят с решението си - да преотстъпят ред на младо момче.

По темата

„Аз му казах – много хубаво направи. Това е дарба. Ние трябва да дадем предимство на децата. Радвах се, че и той ще бъде добре, защото е направил добрина на детенце”, разказа Кери Моллова.

Пет дни по-късно, думите им се разминаха с фактите. За Ахмед Моллов никога не се отваряла възможност за трансплантация.

„Не е в списъците на съвместите – тоест. Не му се е случило за съжаление до сега нито веднъж да бъде съвместим, или поне както се правят списъците, да бъде съвместим с починал човек”, обяснява Мариана Симеонова от Изпълнителната агенция по трансплантация.

Заради влошаване на състоянието му, Ахмед Моллов е настанен в интензивното отделение на пазарджишката болница. Затова потърсихме за коментар съпругата му Кери на домашния им адрес. Там я нямаше. Открихме Кери Моллова в тази къща, където тя работи като личен асистент. Тя обаче категорично отказа да излезе и да се срещне с екипа ни.

Успяхме да се свържем с дъщерята на семейството, която пожела да остане анонимна.

„Но той наистина преотстъпи реда си на детето. Не мога да кажа, че е ред. Но те ги събираха наведнъж няколко човека и който е по-съвместим, така е било”, каза дъщерята.

С изненада, развоя на събитията приеха и съседите на семейство Моллови.

„Не е възможно, той от доста години страда от тази работа. Почти всеки ден е на хемодиализа в Пазарджик”, казва Гюнер Саллам.

Според експерти обяснението за случая може да се търси и другаде – че Ахмед е подведен да отстъпи бъбрека си.

„Този човек може да получи обаждане единствено от Агенцията по трансплантации или от болницата, в която листа стои, тогава някой от тези две институции е възможно да е злоупотребил и да му е казал виж какво – примерно има едно дете, по-добре да му го дадеш, а пък в същото време този орган да е за някой друг”, коментира Иван Димитров от Федерацията „Български пациентски форум”.

И така - въпросителните остават. Само едно е сигурно - състоянието на Ахмед Моллов е тежко и той спешно се нуждае от животоспасяваща трансплантация. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.