И къде е България в Световния доклад за щастието?

Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания Световен доклад за щастието, изготвен от организацията "Sustainable Development Solutions Network" по искане на ООН, предаде БГНЕС. Докладът е публикуван днес, 20 март, когато светът празнува Международния ден на щастието.

 

По темата

КАК ИЗГЛЕЖДА СТРАНАТА, В КОЯТО ЖИВЕЯТ НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА НА СВЕТА – ГАЛЕРИЯ 

Веднага след първенеца Норвегия в челната тройка се нареждат Дания и Исландия. Първата десетка се допълва от Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Макар да са разменили местата си, и десетте най-щастливи държави остават същите, като миналата година.

ПРИРОДАТА НА ИСЛАНДИЯ - ГАЛЕРИЯ

Германия заема 16-то място, Великобритания 19-то, Франция 31-во, САЩ 14-то. Най-нещастни са хората в Руанда, Сирия, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република, която е на последно място.

НЯКОИ ОТ НАЙ-ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ КЪТЧЕТА НА БЪЛГАРИЯ – ГАЛЕРИЯ 

България се нарежда на 105-о място от общо 155 държави, което ни поставя във втората половина на класацията. Преди нас са държави като Египет, Палестинските територии, Македония, Гърция, Венецуела, Турция, Колумбия.

Според ръководителя на организацията автор на доклада Джефри Сакс „щастливите страни са тези, в които има здравословен баланс между материално благосъстояние... и социален капитал, което предполага висока степен на доверие в обществото, ниски показатели на неравенството и доверие в правителството“.

Класацията на щастливите държави е изготвена на базата на шест фактора – брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, средна продължителност на живота, социална подкрепа, доверие в правителството, свобода хората да взимат решения, отнасящи се до живота им, както и щедрост, която се оценява на базата на размера на помощите, дадени за благотворителност. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.