Милиардерът беше известен и с дейността си като филантроп

Почина най-възрастният милиардер в света. Банкерът Дейвид Рокфелер си отиде от този свят на 101-годишна възраст, съобщава "New York Times". Той е издъхнал в дома си в Ню Йорк. 

По темата

Животът на Дейвид Рокфелер започва в Мидтаун Манхатън, Ню Йорк, където днес е Музеят на модерното изкуство, съосновател на който е майка му Аби Олдрич Рокфелер. Когато наследникът се появява на бял свят на 12 юни 1915 г., на това място се намира най-голямата частна резиденция в Ню Йорк.

Повече от десетилетие той е начело на банката "Chase Manhattan".  Заради изключителната му работа като изпълнителен директор през 70-те години на миналия век банката е наричана "банката на Дейвид".  

Милиардерът беше известен и с дейността си като филантроп. През годините той е дарил десетки милиони долари на университета "Харвард", Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и на университета "Рокфелер", основан от баща му Джон през 1901 година. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.

Преди време списание "Форбс" съобщи, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара. 

Дейвид Рокфелер е единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиография. Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за "Ню Йорк таймс", че "просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки".

В друго свое интервю за сп. "Форбс" Дейвид Рокфелер казва, че никога не е приемал богатството си даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.