Историкът бе осъден да заплати 681 лева на Лютви Местан

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров трябва да плати на лидера на ДОСТ Лютви Местан за това, че го нарече „турски шпионин”. Решението бе потвърдено от Софийския районен съд и беше оповестено в понеделник. Поводът за наказанието стана участие на Божидар Димитров в предаването „Здравей, България” по NOVA на 12.07.2016 г. 

„Двама свидетели твърдят, че Лютви Местан тежко е преживял това съобщение. Чувствал се е наранен, морално и физически угнетен и е избягвал контакти с близки хора. Аз се притесних много, защото е възможно той един ден да замени Ахмед Доган”, заяви в студиото на „Здравей, България” във вторник директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. 

По темата

Според свидетели по делото, след интервюто Местан се променил психически, станал потиснат и притеснен. Като глоба за обидата Димитров трябва да плати поисканите символично 681 лева. 

„Доган беше лицето на българските турци в Турция. Изселниците в Турция обаче избягваха контакт с него, защото знаеха, че е агент на Държавна сигурност”, каза още Божидар Димитров. 

В момента хора от Патриотичния фронт се опитват да спрат наплива от изселници към България, с цел да гласуват на изборите в неделя. 

„Автобусите могат да минат през Одрин и оттам през другия граничен пункт, който се намира на 30 км от ГКПП „Капитан Андреево”, заяви проф. Божидар Димитров. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.