Проверяват регистрацията на "Воля" по сигнал на ЦИК

Софийската градска прокуратура проверева регистрацията на политическите партии „Воля“ и „Народно движение за свобода и демокрация“ след сигнал на ЦИК, съобщиха от прокуратурата.

По темата

В него се казва, че Веселин Марешки е вписан като председател на две политически партии - „Воля“ и партия „Народно движение за свобода и демокрация“.

Според Закона за политическите партии обаче гражданин с избирателни права може да участва в учредителното събрание на политическа партия, само ако не членува в друга партия. Това се удостоверява с декларация.

СГП е изискала материалите по регистрацията на двете партии от съда и удостоверение за актуално състояние на политическите партии.

 От "Воля" съобщиха, че Веселин Марешки не е сред учредителите на партията. "Марешки е избран за председател на "Воля" през ноември 2012 г. или над 5 г. след регистрацията на партията на легитимно и законосъобразно проведено събрание", уточниха от партията.

 "Партия „Национално движение за свобода и демокрация“е регистрирана през февруари 2005 г. Съгласно приетия по-късно Закон за политическите партии, партията следвало да се пререгистрира в срок до 30 юни 2006 г. Последователно Софийски градски съд и Върховния касационен съд отказват да пререгистрират партията, с което на практика окончателно ограничават възможността ѝ да развива дейност и да участва в политическия живот на страната, включително чрез участието на избори. Нито прокуратурата, нито съда, обаче, са предприели мерки за заличаването ѝ", съобщиха от "Воля". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

В деня на вота следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК