Какви се прогнозите на социолозите?

ГЕРБ води пред БСП с минимална преднина, Обединените патриоти добавят подкрепа на финалната права, те взимат най-голям дял от алтернативния вот. Това заедно с твърдия им електорат ги утвърждава като трети политически фактор. 

Това сочат данни от експресно проучване на „Барометър България“, реализирано в последното денонощие (21-22 март 2017 г.). В телефонния сондаж, осъществен със собствени средства, са участвали 806 български граждани с избирателни права, съобщиха от агенцията. 

Нагласите за гласуване на изборите на 26 март сред анкетираните са: ГЕРБ – 22,1%, БСП – 21,6%, ОП – 16,3%, ДПС – 6,5%, ВОЛЯ – 5,8%, РБ-ГН – 3,6%, други – които според прогнозата няма да прескочат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание – 2,2%, Не съм решил – 7%, Няма да гласувам – 14,9%. 

По темата

Блокадите на границата и нарастващата заплаха от Турция в оставащите дни до изборите позиционират Обединените патриоти като предпочитана политическа опция за допълнителни 200 000 гласоподаватели. 

Ако предпочитанията се реализират, на 26 март дори е възможна уникална за България ситуация - изравняване на резултатите на първите три сили ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти, отбелязват социолозите.

БСП максимално са мобилизирали твърдия си електорат, не е ясно дали ще успеят да привлекат допълнителен вот до края на кампанията.

От своя страна ГЕРБ агитира за подкрепа, залагайки на мотото „вижте какво свършихме до момента, нека да продължим“. 

За четвърта позиция заявка правят два политически субекта – ДПС и ВОЛЯ на бизнесмена Марешки. 

Ситуацията в страната е изключително динамична в последните дни, в които партиите правят кампания. От това доколко ще успеят да убедят избирателите да ги подкрепят зависи дали в следващото Народно събрание ще бъдат представени 5 или 5+1 партии. 

В сравнение с предходното изследване на „Барометър България“ констатираме нарастващата декларативна подкрепа за ДПС и минимална такава за ДОСТ. Днес под 1% от гражданите в България декларират подкрепа за тази формация, което я оставя извън 44-тия парламент. Определящи за резултата й обаче ще бъдат гласоподавателите, докарани от Турция или гласували в южната ни съседка. 

Въпреки отмяната на санкциите при негласуване, което има демотивиращ ефект в посока спад на избирателната активност, говоренето срещу изборните туристи от Турция мобилизира българите да отидат до урните, за да се минимизира ефектът на този външен вот. Наблюдава се намаляване на дела на нерешилите за кого ще гласуват на предстоящите избори, е заключението на социологическата агенция. 

Данни за изследването: Експресното проучване на „Барометър България“ е реализирано в последното денонощие (21-22 март 2017 г.). В телефонния сондаж, осъществен със собствени средства, са участвали 806 български граждани с избирателни права.

В деня на вота следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.