Това засяга тези гласоподаватели, които са извън избирателните списъци

Напрежение около вота и в самата Турция!

ЦИК забрани декларациите за гласуване в чужбина да се попълват извън Секционните избирателни комисии (СИК). Това засяга тези гласоподаватели, които са извън избирателните списъци.

В Турция 19 014 наши сънародници подадоха декларации и вече фигурират в списъците за гласуване, което е 42% от заявилите желание да гласуват в чужбина.

Във Великобритания над 5 259 българи вече поискаха да бъдат включени в списъците. В Испания - 3 009, а САЩ - 2 778.

Проблем би могъл да възникне за всички, които не са подали делкарации и ще трябва да ги попълват на място, което би могло да предизвика опашки пред секциите за гласуване.

По темата

Шукрю живее в Турция от 27 години. Роден е в Крумовград. Завършил е Институтът по съобщенията в София. Говори и пише на български. Синовете му са израснали в Турция – вече почти 30-годишни мъже, с български паспорти.

Заради изричното указание на ЦИК, декларациите ще трябва да се попълват в изборното помещение.

Указанието на ЦИК идва два дни преди изборите.

Над 3000 хиляди заявления за гласуване са подадени от района на Бурса, като целта е била да се отговори на изискването на брой гласоподаватели за откриване на секция, а броят на секциите да е максимално голям.

Според политическите активисти, това ще доведе до намаляване на броя на хората, които имат право на глас.

Прогнозите за Бурса са, че при очаквани 1000-1500 гласоподаватели в секция, с изричното указание, броят на хората, които ще могат да гласуват в една секция няма да е повече от 500-600 души.

Репортери: Генка Шикерова и Ина Гълъбова

В деня на вота следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.