Как се оценяват резултатите от изборите?

Вот на доверие в БСП! Корнелия Нинова го поиска, заради изборната загуба и го получи. Социалистите обсъдиха и възможността да направят широка коалиция с ГЕРБ. До какъв извод достигнаха?

Със 118 гласа „за”, нула "против" и нула "въздържал се" Националният съвет на БСП гласува доверие на Корнелия Нинова. 

"Оценяват се положително постигнатите резултати от Парламентарни избори 2017, отчитайки грешките, допуснати в кампанията", се казва в документа. 

БСП няма да участва в коалиционно правителство с ГЕРБ, бе категоричното решение на червения пленум. Ако все пак Левицата получи покана от ГЕРБ за участие в преговори, ще се отзове на нея, но само за да заяви този свой категоричен отказ. 

Междувременно, се появи информация, че европейската Левица в лицето на Европейската народна партия, е настояла ГЕРБ да не допуска в бъдещото правителство Обединените патриоти. Тази информация беше косвено потвърдена и от лидера на европейските социалисти - Сергей Станишев. А ако тя се потвърди и бъде спазена, то вариантите за стабилно правителство, изглеждат все по-слабо вероятни. 

По темата

Създава се работна група, която да изготви предложения за приоритети за Председателството на ЕС. 

Днес пленумът на БСП направи анализ на изборните резултати. Седем групи от причини открои Корнелия Нинова за това БСП да не спечели изборите. Срет тях са позициите за Европейския съюз за демокрацията, за Русия, за начина на редене на листите в БСП и вътрешно-партийните противоречия, данъчната политика и програмата на БСП. Виждането на Корнелия Нинова са, че не тези политики са били сбъркани, а че БСП е сбъркала в начина, по който ги е отправила към хората и оттам е позволила да се спекулира с въпросните теми.  

"Вие и структурите на партията, които представлявате, сте в основата на високия резултат, който постигнахме, а той е 955 490 гласуваха за коалиция „БСП за България”. Това са 27,93%. Сравнено с парламентарни избори назад в годините - най-добър резултат от 2009 г.: съответно през 2009 г. – 17,7%, 2013г. – 26,6%, 2014г. – 15,4%. БСП за България“ завоюва позиции в големи областни центрове и градове, където досега не е имала; бележи висок ръст сред младите; възстановява доверието на възрастното поколение, което бяхме загубили в последните години; увеличава доверието у българите, живеещи в чужбина и на хората с висше образование; привлича хора, които на предишни избори са предпочитали друга партия", добави Корнелия Нинова.  

Срещу ляво-дясно управление се обяви бившият председател на БСП. 

"За мен това не е вариант", заяви бившият председател на БСП Сергей Станишев. 

Станишев опроверга информациите, че има натиск откъм Брюксел за общо управление на БСП и ГЕРБ. А партията на българските социалисти получи похвала за изборните резултати. Но не от всички. 

"Голяма част от българските граждани искаха промяната. По-малка повярваха, че можем да я направим. Победата на изборите е като бременната жена. Или е победила на изборите, или ги е загубила", заяви Георги Божинов от БСП. 

Изненадващо или не, Корнелия Нинова се съгласи с вътрешната опозиция.

"Аз поемам отговорността за загубата на тези избори. Искам от вас вот на доверие. Ако не го получа, се оттеглям и избираме нов председател", заяви Корнелия Нинова. 

Нов председател БСП няма да си избира. Но пък й се отвори работа с огромният брой нови депутати - над 50 процента от бъдещата парламентарна група. БСП е партията с най-много депутати, които влизат в парламента благодарение на грешката с преференциите - цели 8. Следва ГЕРБ с шестима, ДПС с двама и Воля - с един. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.