Рубриката "Георги Георгиев на твоя страна" - за цените на горивата

Бензинът у нас – по-скъп от 13 страни в ЕС, а дизелът – от 12. Това са цените на горивото преди да стигне до колонките, показват данните на Европейския енергиен портал.

По темата

Сега средно литър бензин А-95 можем да заредим за 2,06 лв., а литър дизел – за 2,05 лв. У нас на колонката горивата са сравнително евтини като крайни цени на фона на другите европейски държави. Преди облагането обаче те са сред най-скъпите в ЕС. Причината за тази разлика е в изключително ниските акцизи, с които се облагат горивата у нас – 0,3 евро. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата и надхвърля 0,7 евро. 

И при крайните цени обаче в момента бензинът е по-евтин в Полша, а дизелът – в Австрия, Естония, Люксембург, Полша и Словакия.

От бранша обясняват скъпото гориво преди данъците и акцизите с големите производствени разходи. Анализаторите обаче – с друго.

"На пазара в България има доминираща компания и доминиращи няколко, които имат интерес да поддържат цената на определени нива – над себестойността им, така че маржът на печалбата им да остава висок", коментира енергийният анализатор Мартин Владимиров.

Въпреки проверката за дъмпинг - от бензиностанциите на Веселин Марешки увериха, че ще продължават да продават по-евтини горива, а големите вериги се усъмниха в качеството на това, което се предлага на колонките при него. 

Можем ли да заредим по-евтино резервоара в Европа и накъде ще вървят цените на бензина и дизела? Ще поскъпнат ли горивата в сезона на масовите пътувания и ще зареждаме ли по-евтино на някои от бензиностанциите и след изборите? Гледайте отговорите във видеото. 

А Вашите сигнали и предложения очакваме на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova Tv.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.