Това се случи, докато в КЕВР тече открито заседание за цените на парното и топлата вода

Шумни протести под прозорците на КЕВР. Недоволните блокираха основен булевард в столицата и направиха символично опело на „Топлофикация София”.

В това време вътре комисарите обсъждаха новите цени на парното и горещата вода. Очаква се те да са с между 18 и 38% по-високи от сегашните. 

По темата

Повече Топлофикации дадоха зелена светлина на по-високите цени. Възражение имаше омбудсманът Мая Манолова, която изчисли, че преди три години в София цената на парното е била същата като днес, но тогава цената на газа е била двойно по-висока.

Експертите в регулатора обявиха, че това са сметки, направени на коляно и поканиха всеки, който иска, да му обяснят как се правят изчисленията. Гражданските организации пък обявиха, че са се обърнали за помощ към президента и Огнян Герджиков.

Страната ни трябва да даде предложение за нови параметри до края на април.

 

В това време протестиращите взеха за заложник цял трамвай в продължение на час. Реакциите на пътниците бяха разнопосочни. След час на релсите трамваят и пътниците му бяха пуснати да продължат по пътя си.

Иван Иванов призова служебното правителство спешно да приеме изготвените вече мерки за енергийно уязвимите българи и обяви, че окончателното решение за скока в цените ще бъде взето до няколко дни.

„Увеличението за Плевен е необяснимо. Учудващо е, че ръстът в цената на газа е по-малък отколкото ръстът на топлоенергията”, коментира днес в предаването "Здравей, България" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. 

Цялото интервю с него може да гледате във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.