По думите ѝ има диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР

Скок в цените на газа, тока и парното. Очаква се новите цени на топлото и горещата водата да са с между 18 и 38% по-високи от сегашните. 

По темата

„Гражданите са гневни, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение. Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода”, коментира в „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

„През последните две години поевтиняването на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест, има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре”, обясни Манолова.

„Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена „Топлофикация”, но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо”, каза още омбудсманът.

По думите ѝ се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите

„Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест, трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня”, заяви Мая Манолова.

Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.