Колко ще ни струва месото на трапезата

Броени дни преди Великден – колко ще ни струва агнешкото за трапезата и как да разпознаем замразеното от свежото месо? Това е темата в „Георги Георгиев на твоя страна”. Замразено месо, внос от Нова Зеландия и Австралия, се предлага като свежо в търговската мрежа, предупреждават производители. 

По темата

Във фермата килограм живо тегло върви между 4 и 5 лева, а в последните дни преди празника може да достигне и 6 лева за килограм. Така едно агне от 20-25 килограма можем да купим за средно 120-150 лева. В магазина обаче цената на килограм започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Т.е., от фермата до търговската мрежа месото поскъпва близо три пъти. През последната седмица агнешкият бут се е продавал най-евтино – в Бургас – 11.40 лв./кг, а най-скъпо – в Добрич и Кюстендил - около 15 лв./кг. В търговската мрежа плешката струва от 11.20 лв. в Бургас, до 14.90 лв. за килограм във Варна.

Има ли опасно замразено агнешко на пазара преди Великден?

Доброто агнешко изисква добри грижи. Първо – обилна паша, второ - добра охрана. И най-вече – непрестанен труд.

В стадото на Тошо има 120 овце и почти толкова агнета. От обора му съвсем скоро някои от тях ще тръгнат към великденската ни трапеза. Там всеки може да избере агнето по цвят, височина, тегло, порода и дори по красота. Освен по-вкусно, агнешкото от обора ще ни излезе и по-евтино.

От обора до щанда то поскъпва почти тройно. Допълнително цената на агнешкото се надувала от прекупвачи, които обикаляли фермите, изкупували животните и ги продавали на търговците. Така за всеки килограм живо тегло слагали поне лев отгоре преди да достигне до магазина. А там надценките са поне двойни. Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава близо 16 лева килограма в Кюстендил. Плешката струва най-скъпо в Русе и Варна. Предпразнично обаче всеки развързва кесията и избира най-доброто за трапезата.

И тази пролет традиционно пазарът ще е залят от замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките дори били доставени още в началото на годината в някои от големите вериги преди да изостри вниманието на контролните органи, твърдят производителите.

За да проверим опасно ли е замразеното агнешко, екипът на NOVA тръгна на проверка с Агенцията по храните. Проверката е по цялата верига – от обора, през документацията, до съхранението в магазина. За да избегнем замразено агнешко, което се продава за свежо, трябва да следим за цвета. След това да видим срока на годност.

Оказва се, че по цената трудно можем да познаем замразеното месо, тъй като търговците се възползвали от момента и го продавали на цените на свежото. Преработватели дори купували румънски агнета, които разфасовали и продавали после на пазара като български, тъй като били малко по-евтини.

Търговците очакват тази година да се търсят по-големи агнета, за да има хем за Великден, хем за Гергьовден – броени дни по-късно. Така цялото агне може да ни излезе и над 150 лева.

Как да разпознаем свежото от замразеното месо – коментар на Цветан Христов от Националната асоциация на животновъдите гледайте във видеото.

Вашите сигнали и предложения очакваме на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova Tv.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.