Очаква се в петък да е готова черновата на коалиционното споразумение

Първи работен ден за новите депутати. И нова порция преговори за бъдещото правителство.

Логично - не особено богат дневен ред, който предсказа и краткия работен ден за новите 240. Но пък преговорите явно вървят към своя финал - до ден очакваме ГЕРБ и Патриоти окончателно да си стиснат ръцете, а до Гергьовден или веднага след като приключи ретроградния Меркурий - точно както обещаха - ще имаме и кабинет.

По темата

Нов парламент, нов ден. За преговори. Но е предпоследен. Защото в петък щяла да е готова поне черновата на коалиционното споразумение. А в нея вече пише как ще се взимат решенията в бъдещата коалиция. Засега остава в тайна. Ясно е само, че Бойко Борисов този път няма да може да подаде оставка, когато си поиска. В черновата има място и за  министерския съвет, но засега полетата са празни.

Съгласие се усещаше не само сред партньорите, но и в парламента по принцип. Всички парламентарни групи пожелаха да изслушат служебния вицепремиер Деница Златева по въпроса - как стоят нещата с подготовката ни за председателството на Евросъюза.

Според политиците - страната ни може много да спечели от председателството, но на първо време - и доста ще похарчи. Или дотук 100 милиона лева, от които са похарчени 64 милиона лева за тази и миналата година.

И точно харчовете вдъхновиха първите законодателни предложения. Опозицията поиска преизчисляване на пенсиите.

Управляващите ги отрязаха.

Опозицията поиска и да си замрази заплатите - своите и на колегите си.

Мястото си в парламента замразява и първият независим депутат Ангел Исаев. Той беше избран от квотата на ДПС, но погрешка, на принципа с преференцията 9-9. А в ДПС подобно присъствие в групата им, отдавна е ясно, че не се толерира.

„Бях избран за народен представител. Волята на избирателите трябва да бъде зачетена. Убеден съм, че гражданите, а не партийните централи трябва да подреждат кандидат-депутатските  листи”, казва в изявление, изпратено до медиите, Ангел Исаев.

В петък денят на депутатите отново ще премине в изслушвания на трима министри заради урана във водата в Хасково.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.