Назначиха повторна проверка

По темата

Изследват повторно питейната вода в Първомай и околните села заради съмнения за завишени нива на уран. Това реши кризисният щаб, свикан от областния управител на Пловдив Здравко Димитров. 

На срещата бяха набелязани мерки за отсраняване на проблема и за недопускане на бъдещи подобни аварии, застрашаващи здравето на населението в бъдеще.

По време на разговорите стана ясно, че още преди 4 месеца ВиК са регистрирали наличие на уран в местната вода, но информацията е била укрита от контролните органи. Шефът на местното ВиК отхвърли тези обвинения. 

Темата с урана в питейната вода наложи изслушването на здравния министър Илко Семерджиев в парламента. Той увери, че няма никаква опасност за хората, пили вода със завишени нива на уран.

А в Първомай прокуратурата се заема да провери укривали ли са институциите информация за засечен уран в продължение на 4 месеца. Без да предупредят хората. От Здравната инспекция в Пловдив признаха, че още през януари при тях е постъпил сигнал за замърсяване. Но не взели проби за изследвания. А кметът на Първомай не е бил уведомен от ВиК за засечените завишени нива на уран. 

Здравното министерство вече е задължило санитарните власти да изследват вода два пъти месечно, а не както досега веднъж на три месеца. Но те очакват проблеми.

Последните данни показват, че няма наднормени стойности на уран в питейната вода на Първомай и околните села.

Оказа се, че завишени количества на уран има и във водата във Велинград. 

Междувременно, по разпореждане на Върховната касационна прокуратура започна проверка на питейната вода в цялата страна.

Репортер: Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.