БДЗП следи в реално време съдбата на щъркелицата Снежи

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) следи в реално време съдбата на щъркелицата Снежи. Това е възможно благодарение на поставената преди дни камера в близост до щъркеловото гнездо.

По темата

Щъркелицата е изоставена от мъжкия, кръстен от БДЗП Ростислав, и сега е сама с двете си яйца. Всеотдайната женска дори в снега и студа не напуска гнездото, а полага усилия да опази яйцата си.

А ето и цялата история на Ростислав и Снежи, разказана от Българското дружество за защита на птиците:

"Пръв в гнездото се завърна мъжкият щъркел, който нарекохме Ростислав. Няколко дни по-късно се появи и женската. Тя е много по-бяла и по-чиста от него. Така си заслужи името – Снежана или на галено Снежи. Ако имаха профил в социалната мрежа Facebook, взаимоотношенията в новосформираната двойка могат да бъдат определени като „сложни“.

В реално време, в продължение на дни, станахме свидетели на усилията, които положи Ростислав, за да подготви гнездото в очакване на женската. Той упорито носеше материал и укрепваше дома. И усилията му не бяха напразни. Скоро камерата показа присъствието на фината и бяла Снежи. Красивата щъркелица бе дълго ухажвана и получи подобаващо внимание от страната на мъжкия щъркел. Извън времето, в което заедно доизграждаха общия си дом, двата щъркела демонстрираха любов помежду си. След бурната и страстна любов, изживяна от двойката, Ростислав напусна гнездото и изостави младата щъркелица.

Мъжката птица не се появи в продължение на седмица след първите трепети на пролетната любов със Снежи. Предположенията на експертите бяха, че Ростислав може да е загинал или да се е преместил далеч от село Ярлово, но скоро камерата за наблюдение на живо засече щъркела с ръждиво-бялото оперение да краде клонки от гнездото на Снежи. Според експертите Ростислав е възрастен и много опитен мъжки, който е предпочел друга женска пред Снежи. Много е вероятно да се е преместил в някое от съседните гнезда в селото и да живее с новата си избраница.

Дали Снежи ще успее да отгледа сама щъркелчетата, дали отново ще се появи мъжката птица и как точно ще се развият техните отношения – гледайте на живо!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.