Проверки се правят в цялата страна

По темата

Завишени норми на уран има и в питейната вода във Велинград. Здравните власти отчетоха повишение с близо два пъти над допустимото. Водоснабдяването в курортния град е спряно и вече е от алтернативен източник. На хората от околните села е перпоръчано да ползват водата само за битови нужди, но не и за пиене. Районна прокуратура във Велинград се самосезира и разпореди проверка, която трябва да приключи до 14 дни. 

Замърсяването с уран е установено преди ден при рутинна проверка на здравната инспекция.

"Отклоненията са в рамките от един и половина до два пъти над нормите", обясни д-р Румен Атанасов от “Държавен здравен контрол“ - Пазарджик. 

Водоподаването от проблемните извори е спряно само в два от кварталите на града. В момента те черпят вода от авариен водопровод. Към четирите засегнати села обаче водата не е спряна.

"Ще ги захранваме с бутиларана минерална вода селата и ще помолим "Гражданска защита" да ни осигури водоноски", коментира кметът на Велинград Костадин Коев. 

Проблемът с водата ще удари сериозно туристическият бранш в СПА-столицата на Балканите. А в Първомай прокуратурата се заема за провери укривали ли са институциите информацията.

КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО СМЕ ПИЛИ ВОДА С УРАН?

"Ако се окаже, че има виновни лица, ще бъде образувано досъдебно производство по случая", категоричен е Валерий Велчев от Районна прокуратура - Първомай.

Шефът на ВиК –Пловдив призна, че още през октомври са били открити завишени стойности на уран. Те обаче били незначителни.

В здравната инспекция сигналът е постъпил чак през януари. Но не взели проби за изследвания. 

"Нямаше как да се вземат предвид тежките зимни условия. Така че това са незначителни коичества, което няма в никакъв случай да се отрази на здравето на хората", коментира д-р Цвета Иванова от отдел "Радиоактивен контрол".

Здравното министерство вече е задължило санитарните власти да изследват вода два пъти месечно. Но те очакват проблеми. Последните данни показват, че няма наднормени стойности на уран в питейната вода на Първомай и околните села. 

Репортер: Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.