Само в сряда над 560 участници в антиправителствените протестни шествия бяха арестувани

11 са загиналите, а 6 ранените по време на протестите, безпорядъците и грабежите във венецуелската столица в петък. Това съобщи днес главният прокурор на страната, цитирана от ТАСС и БГНЕС. Според него, между жертвите са и двама тийнейджъри на възраст от 15 и 17 години.

"Някои от жертвите са починали от токов удар, а някои - от огнестрелни рани", се посочва в изявлението. Прокуратурата е започнала разследване на смъртните случаи заедно с криминалистите.

По-рано пък стана ясно, че само в сряда над 560 участници в антиправителствените протестни шествия са били арестувани. По данни на неправителствената организация „Венецуелски наказателен форум” броят задържани от началото на април досега вече надвишава 1500 човека.

Чрез акциите участниците в протестните шествия изразяват недоволството си към опитите на венецуелския президент да консолидира властта си и излизат на улиците с искания за възстановяване на конституционния ред, оставка на членовете на Върховния съд и нови избори. Очаква се те да продължат въпреки регистрираните смъртни случаи.

Припомняме, че причините за масовите демонстрации из цялата страна са последните решения, които обостриха и без това тежката политическа криза в страната. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес - единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Освен това миналата седмица венецуелските власти наложиха забрана на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която те го лишиха от 15-годишна обществена служба и го възпрепятстваха да участва в общите изборите следващата година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.