Националната ни рекордьорка на 3000 метра с препятствия бе заловена с допинг преди началото на Олимпийските игри в Рио миналото лято

Разследване на NOVA показва, че заключенията за оневиняване на Силвия Дънекова са твърде прибързани. Националната ни рекордьорка на 3000 метра с препятствия бе заловена с допинг преди старта на Олимпийските игри в Рио миналото лято. След положителния ѝ тест за употреба на забранени субстанции тя бе отстранена с решение на МОК от участие в дисциплината 3000 mSC на Игрите на XXXI-та олимпиада.
 
Вчера стана ясно, че Дисциплинарната комисия (ДК) при Българския олимпийски комитет (БОК) е заседавала по случая на 20 април и е взела решение, че не са налице доказани нарушения на Световния антидопингов кодекс от страна на Силвия Дънекова.

По темата

 Спортният екип на NOVA обаче научи от запознати със случая и процедурите в подобни ситуации, че коментарите за оневиняване на лекоатлетката изобщо не са уместни.
 
Според специалисти, пожелали анонимност заради спецификата на материята (б.а. - тъй като при допинг случаите се изисква конфиденциалност от засегнатите страни), решението на Дисциплинарната комисия при БОК граничи с пълна некомпетентност.
Нещо повече – едно такова решение подкопава доверието в българските институции, призвани да контролират и наказват употребата на допинг на национално ниво.
 
Според източниците на NOVA решението на ДК при БОК би трябвало да бъде обжалвано от Българска федерация лека атлетика (БФЛА), защото в противен случай неналагането на наказание със сигурност ще бъде атакувано, когато завърши националната процедура.
 
Т.е, ако БФЛА или Антидопинговият център не подадат жалба пред Българския спортен арбитраж (БСА), то такава ще последва от Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), но вече пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, във връзка с решението на ДК при БОК (Б.а. – Всъщност IAAF също има право да обжалва пред БСА, но практиката показва, че международните федерации изчакват и наблюдават действията на националните органи и предприемат обжалване пред CAS).
 
Съществува и друга хипотеза, при която БФЛА обжалва пред Българския спортен арбитраж, но той потвърждава решението на ДК при БОК.
 
И при двата варианта обаче двойният отказ на националните институции да обжалват оневиняването може да постави България върху наклонената плоскост. А когато доверието на международните органи бъде загубено светът видя до къде стигнаха руската атлетическа федерация и целият руски спорт през последната година и половина.
 
Припомняме ви, че Русия остава изключена от IAAF, от ноември 2015 година, заради обвинения за системна употреба на допинг, покровителствана и подпомагана на държавно ниво.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.