От години към терена има претенции от страна на трети лица

Багери срещу ученически лагер в апетитен имот на първа линия в Равда. Разрушиха сграда, собственост на Министерството на образованието.

Багерът тази сутрин е влязъл със заповед на кмета на община Несебър Николай Димитров. Мотивът - сградата била опасна за преминаващите. 

СНИМКИ ОТ РАЗРУШАВАНЕТО НА СГРАДАТА ВИЖТЕ ТУК

Кого точно застрашава - не е ясно, защото теренът е ограден и свободен достъп до него няма.

По темата

От „Ученически отдих” обясниха, че опитите двуетажната сграда да бъде разрушена са започнали преди 5 години.

Съборената двуетажна сграда с капацитет 40 легла  е част от Ученическия лагер-Стара Загора в Равда, който не работи от 6 години. Базата е собственост на държавно дружество, представлявано от министъра на образованието. Въпреки това багерите влезли с кметска заповед.

„Би следвало ние да бъдем информирани. Заповедта е издадена на 27 април и към момента, доколкото разбрах от колегите от София, никой не е запознат със съществуването ѝ”, заяви Емануил Райчев, регионален директор на „Ученически отдих и спорт” към МОН.

Заповедта била издадена след констатации на комисия, според която сградата е опасна.

„Вероятно е подаден сигнал от будни граждани. Може същите будни граждани да са претендиращите за собственост. Базата се намира в ограден парцел и преминаване по-малко от 20 метра на практика няма”, обясни Емануил Райчев.

Към 20-те декара на дружеството, върху които е разположен лагера, има претенции още от 2011 г, въз основа на извършена реституция. Въпреки че, по думите на Емануил Райчев, собствениците са били обезщетени още през 60-те години на миналия век.

Екип на NOVA се опита да потърси отговор от началника на Строителния контрол в Община-Несебър защо багерът е влязъл в почивните дни.  Опитът обаче удари на камък.

От „Ученически отдих” входираха в Районната прокуратура в Несебър жалба срещу действията, които са извършени днес на територията на старозагорския лагер. От ръководството на държавната структура се опасяват, че багери могат да посегнат и на останалите пет сгради

„Има реална опасност, но за нас не е редно при положение, че има дела, които се водят за доказване собствеността, да има каквото и да е действие в процеса на делото”, коментира Емануил Райчев.

От „Ученически отдих и спорт” ще търсят правата си по съдебен ред- единственият възможен ход след днешната акция. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.