Клисура отбеляза годишнината със зрелищна възстановка

България чества 141 години от Априлското въстание. В Клисура отбелязаха годишнината със зрелищна възстановка на героичните дни на април 1876 година. Над 100 мъже, жени и деца се включиха в нея.

По темата

„Клисура даде много жертви. Клисура даде и една героиня с подвига на Ана Козинарова, която хвърля и четирите си деца в кладенеца. За да не попадне жива в ръцете на турците, тя взима едно решение, което е подвиг, подвиг ненадминат и едно по едно хвърля децата си в кладенеца и тя самата скача в него”, припомня Стефан Желязков, който играе Боримечката.

„Хората са обидени, защото Клисура даде цяла себе си, за да я има България днес, а присъствие от държавната власт, от държавните хора няма в Клисура. Това е толкова обидно и пренебрежително”, заяви кметът на Клисура Генка Тодорова.

Кулминацията на тържествата беше тази вечер в 20:30 часа в центъра на Панагюрище, където се състоя тържествена заря-проверка. Слово произнесе президентът Румен Радев. "Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата", каза президентът. "След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България", посочи държавният глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.