Новите правила влизат в сила от 16:00 часа българско време

Част от българските граждани от днес ще могат да пътуват до Канада без визи. Новите правила влизат в сила от 16:00 часа българско време на 1 май.

За новите правила напомни и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook.

Без визи вече ще могат да пътуват български граждани, които са имали канадска виза в последните 10 години или в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ. Те ще кандидатстват за eTA - Електронно разрешително за пътуване. Това става онлайн само за няколко минути. Разрешителното е валидно за 5 години.

По темата

Ако обаче не отговарят на тези две изисквания, продължават да кандидатстват за виза за посещение до 1 декември.

Също така, всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб.

Разрешителното позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес.

На 1 декември, правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички български и румънски граждани. От този момент нататък, те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си